Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

LO: Jobcentrene er for defensive

Jobcentrene skal være bedre til at få de ledige, der ikke har et netværk, i arbejde, lyder det fra LO.

Hver tredje dansker, der er startet i deres nuværende job inden for det seneste år, har fundet jobbet gennem deres netværk, mens under hver tiende er kommet i arbejde via kommunen, a-kassen eller jobcenteret.
Hver tredje dansker, der er startet i deres nuværende job inden for det seneste år, har fundet jobbet gennem deres netværk, mens under hver tiende er kommet i arbejde via kommunen, a-kassen eller jobcenteret.

Det vidner om, at jobcentrene ikke er offensive nok, når nye tal fra Danmarks Statistik viser, at venner og bekendte har langt større betydning end jobcenteret, når ledige skal finde arbejde. Sådan lyder det fra LO-sekretær Ejner K. Holst.

- Det er et problem, hvis du som ledig ikke har et netværk. Så risikerer du at gro fast i systemet, for jobcentrene er ikke så gode til at få folk sendt ud i job, som netværket er. Centrene skal blive bedre til at tage kontakt til virksomhederne selv, for det gør de ikke godt nok i dag, siger han.

Politiken skriver fredag, at hver tredje dansker, der er startet i deres nuværende job inden for det seneste år, har fundet jobbet gennem deres netværk, mens under hver tiende er kommet i arbejde via kommunen, a-kassen eller jobcenteret.

Hos 3Fs a-kasse anslår sekretær Ejvind Lund, at 85 procent af fagforbundets ledige medlemmer kommer i arbejde gennem netværk. Han oplever i stigende grad virksomheder, der kontakter a-kassen direkte, når de søger arbejdskraft, så de slipper for at sidde med bunkevis af ansøgninger.

- Vi er faktisk så kyniske, at vi siger til medlemmerne, at de i dag ikke skal regne med at finde job, hvis de ikke selv gør noget. De kan ikke regne med, at jobcentrene finder arbejde til dem, siger han til Politiken.

Ejner K. Holst så gerne, at kommunikationen også fungerede den anden vej rundt.

- Det er selvfølgelig et vink med en vognstang til jobcentrene om, at virksomhederne ikke opfatter dem som skarpe nok. Det er et problem for de mennesker, der er langtidsledige og ikke har haft mulighed for at pleje deres netværk på arbejdsmarkedet. Jobcentrene må have en tættere virksomhedskontakt, så det også bliver naturligt for virksomhederne at rekruttere arbejdskraft fra centrene, siger LO-sekretæren.

Også organisationen Lederne, der organiserer 120.000 ledere, oplever, at virksomhederne kontakter dem, når de søger arbejdskraft.

- Langt flere virksomheder end tidligere er begyndt at ringe mig op og spørge efter CVer fra folk, som kan matche det, de er på udkig efter. Det er meget tydeligt, at netværket på den måde spiller ind, og vi har også et stigende fokus på netop netværk i vores jobsøgningskurser, siger ledelsesrådgiver hos organisationen, Nikoline Meyer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.