Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Livsfarlig medicin kan fortsat købes trods advarsel

23 lægemidler var på listen over enten usikkert medicin eller medicin uden virkning, som Apotekerforeningen sendte til myndighederne i 2002. I dag kan man fortsat købe 12 af dem på landets apoteker.

For ti år siden advarede Apotekerforeningen myndighederne mod noget af den medicin, der blev langet over disken på danske apoteker. Men på trods af den advarsel ender halvdelen af medicinen fortsat i apotekerposer og på hylderne i danskernes hjem. Det skriver ekstrabladet.dk.

Dermed kan kunderne ikke være sikre på, at apotekeren selv står inde for det produkt, der bliver solgt.

I juli 2002 fik den daværende Lægemiddelstyrelse et to sider langt brev fra apotekerne. Her var mindst 23 lægemidler omtalt, og foreningen vurderede, at midlerne burde revurderes eller tages af hylderne, fordi de enten ikke var sikre eller ikke virkede.

Går man på apoteket i dag, kan man fortsat købe 12 af lægemidlerne. Et af dem er på listen for at have alvorlige bivirkninger, mens et andet er ikke sikkert nok og bør fjernes fra markedet med det samme.

Først over de seneste år er syv af midlerne blevet umuligt at købe på apoteket. To af disse, fordi vurderingen lød på, at der var en høj forekomst af forgiftning og dødsfald.

Men loven kræver, at man kan bevise, at bivirkningerne overtrumfer effekten, før medicinen kan tages af markedet, lyder forklaringen fra Sundhedsstyrelsen.

Dog understreget chefen for lægemiddelvurderingen hos styrelsen over for ekstrabladet.dk, at der kunne være gjort mere tilbage i 2002.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.