Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Levealderen stiger: Så længe lever man i din kommune

Middellevetiden i Danmark er for både mænd og kvinder steget uafbrudt siden begyndelsen af 1990'erne.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Der er forskel på, hvor gamle danskerne bliver, alt efter hvor i landet man bor.

Det fremgår af statistik over danskernes middellevetid, som fredag morgen er blevet offentliggjort af Danmarks Statistik.

Ifølge tallene findes den højeste middellevetid i Nordsjælland med henholdsvis 80,4 år for mændene og 83,8 år for kvinderne.

Det er også for begge køns vedkommende København, som har den laveste middellevetid med 77,2 år for mændene og 81,6 år for kvinderne.

Se forskellene på landets 98 kommuner her:

Middellevetiden for 0-årige angiver det gennemsnitlige antal år, som en nyfødt vil leve under den forudsætning, at de nuværende aldersbetingede dødshyppigheder holder sig konstante i fremtiden.

Hvis man kigger samlet på de nye tal, stiger middellevetiden fortsat. Den er nu 79,0 år for mænd og 82,9 år for kvinder.

I forhold til året før er det en stigning på 0,14 år for mændene og 0,03 år for kvinderne.

For begge køn er middellevetiden stort set steget uafbrudt siden begyndelsen af 1990'erne.

Udviklingen er glædelig, men ikke overraskende, mener Kaare Christensen, professor i aldersforskning ved Syddansk Universitet.

»Det er jo rigtig godt, at det går frem, og der er ikke noget, der tyder på, at udviklingen stopper,« siger han.

»Der er flere forskellige faktorer, der spiller ind. Blandt andet er vi blevet meget bedre til lægebehandlingen af ældre, og så er levestandarden generelt bare blevet bedre, end den var for 30-40 år siden,« tilføjer Kaare Christensen.

Danmark halter dog efter sine svenske naboer, ligesom lande som Frankrig, Spanien og Japan har en længere middellevetid.

Hos Danica Pension minder man om, at et længere liv også betyder, at man tidligere skal i gang med sin pensionsopsparing:

»Det er meget vigtigt, at man tidligt i sit liv begynder, og vi kan faktisk se, at mange ikke gør det. Det bliver bare mere og mere vigtigt, nu hvor vi lever længere,« siger seniorøkonom Mads Moberg Reumert.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.