Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lektor: Solstorme kan lige nu ramme flere gange om året

Hverken dyr eller mennesker vil falde døde om i en solstorm, men det kan gå grueligt galt for infrastrukturen.

En solstorm kunne i 2012 have skabt enorme skader, men den undgik lige nøjagtig Jorden. (Foto: NASA/Scanpix 2014)
En solstorm kunne i 2012 have skabt enorme skader, men den undgik lige nøjagtig Jorden. (Foto: NASA/Scanpix 2014)

Satellitter vender ryggen til, og astronauter søger ly i rumstationen, når en solstorm brager gennem rummet.

På Jorden kan fænomenet også have alvorlige konsekvenser. For selv om hverken mennesker eller dyr vil omkomme direkte i en solstorm, kan rumvejret forstyrre strøm og infrastruktur i alvorlig grad.

Det fortæller Christoffer Karoff, lektor ved Institut for Fysik og Astronomi og Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet.

- Solstorme kan føre til, at man ikke kan flyve fly, og at man får strømsvigt. En stor solstorm kan ødelægge halvdelen af vores transformatorstationer. Det vil betyde, at vi vil stå uden strøm, gps-signal og flytrafik i nogle uger, siger han.

Christoffer Karoff kan derfor godt se logikken i, at man får et beredskab i tilfælde af en solstorm. Fænomenet er torsdag også kommet på Beredskabsstyrelsens opdaterede liste over trusler mod Danmark.

Og timingen passer ligeledes fint.

- Vi er i en periode lige nu, hvor der er risiko for solstorme et par gange om året, siger lektoren og uddyber:

- Solstorme følger til en vis grad Solens cyklus på 11 år. Lige nu har vi passeret toppen på en cyklus, og det er netop i denne periode, at solen er kendt for at fyre de store udbrud af. Vi har ikke set det endnu, men i disse år er der risiko for de store solstorme.

Det er svært at forudsige det potentielt ødelæggende rumvejr. De helt store solstorme, der kan sætte radarsystemer og gps-signaler ud af drift, er der omkring 50 år imellem.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.