Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lego anklages for racisme

Et nyt Lego-sæt i legetøjsfirmaets Star Wars-serie har fået en tyrkisk forening i Østrig til at anklage Lego for racisme.

Legos nye Star Wars-produkt, som en tyrkisk kulturforening i Østrig finder stødende.
Legos nye Star Wars-produkt, som en tyrkisk kulturforening i Østrig finder stødende.

»Jabbas Palads« hedder en af modellerne i Legos Star Wars-Serie. Med de populære klodser kan børn over hele verden nu bygge hjemstedet for Jabba The Hutt - et stort slimet monster, som holder stjernekrigeren Han Solo fanget i Star Wars-filmen »Return of the Jedi«.

Men den tyrkiske kulturforening Türkische Kulturgemeinde i Østrig kan ikke se lighederne. I stedet mener de, at Lego-modellen portrætterer Hagia Sophia, en af Tyrkiets bedst kendte moskeer. Det skriver The Telegraph.

Hagia Sophia-moskeen i Istanbul.
Hagia Sophia-moskeen i Istanbul.

Den tyrkiske kulturforening i Østrig har nu officielt bedt Lego om at undskylde for at fornærme religiøse og kulturelle følelser.

Hagia Sophia, som er placeret centralt i Tyrkiets største by Istanbul, er en af verdens mest berømte moskeer og har siden 1943 fungeret som museum.

Men det er ikke kun paladset, som foreningen mener, er fornærmende. Også de medfølgende figurer - inklusiv monsteret Jabba The Hutt - er ifølge foreningens hjemmeside udtryk for racistisk krænkelse.

Med sættet følger en række figurer, som bærer våben.

- Det er tydeligt, at den grimme figur, som fremstiller Jabba, og hele sættet forestiller racistiske fordomme og vulgære forestillinger om asiater og det orientalske folkefærd, når de portrætteres som svigefulde, kriminelle personer, skriver foreningen på deres hjemmeside.

I Star Wars filmen ryger Jabba the Hutt vandpibe, mens han overværer sine ofre blive dræbt. Vandpiben stammer fra Indien, men anvendes i stort omfang i Tyrkiet.

I baggrunden Jabbas Palace, som det ser ud i Star Wars-filmen »Return of the Jedi«.
I baggrunden Jabbas Palace, som det ser ud i Star Wars-filmen »Return of the Jedi«.

Hos Legos kommunikationsafdeling afviser Roar Rude Trangbæk, at der skulle være en forbindelse mellem Hagia Sophia-moskeen i Istanbul og Jabba The Hutts palads i Lego-udgaven. Ifølge ham er det højst sandsynligt også første gang, Lego modtager en sådan beskyldning.

- Når vi designer produkter til Lego Star Wars-serien, så kigger vi på filmene for at lave en legeoplevelse så tæt på filmen som muligt til de børn, som skal lege med legetøjet. Bygningen er altså baseret på det fiktive palads i en galakse langt, langt væk. I øvrigt designer vi ikke modeller, som gengiver religiøse bygningsværker, siger han.

Ifølge Roar Rude Trangbæk har Lego-koncernen ikke hørt mere fra den tyrkiske forening. 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.