Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ledigheden stiger til højeste niveau i 16 år

229.000 arbejdsdygtige danskere er nu ledige, og det bekymrer flere økonomer. Statsminister Helle Thorning-Schmidt lover, at regeringen gør alt, hvad den kan for at skabe flere arbejdspladser.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt onsdag pressemøde i jobskabelsens tegn på Socialdemokraternes sommergruppemøde i Helsingør.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt onsdag pressemøde i jobskabelsens tegn på Socialdemokraternes sommergruppemøde i Helsingør.

Mens debatten om dagpenge har overtaget den politiske dagsorden, er arbejdsløsheden i Danmark steget til sit højeste niveau i 16 år.

Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at den sæsonkorrigerede AKU-ledighed i andet kvartal af 2012 steg med 9.000 personer i forhold til foregående kvartal, og dermed står 229.000 danskere - svarende til otte procent af arbejdsstyrken - nu uden job.

Det er den højeste sæsonkorrigerede ledighedsprocent i AKU-statistikkens 16-årige historie.

AKU-ledigheden adskiller sig fra den officielle ledighedsstatistik ved blandt andet også at omfatte ledige, som ikke får offentlige ydelser. I opgørelsen er ledige personer, der er ubeskæftigede, aktivt jobsøgende, der kan tage et job inden for to uger. Med til historien hører det, at AKU-ledigheden normalt viser et højere antal ledige, end den officielle registerbaserede ledighedsmåling.

Ifølge Danske Banks cheføkonom Steen Bocian er stigningen i ledigheden alligevel større end forventet, og den er et tegn på, at krisen på arbejdsmarkedet er alvorligere end tidligere vurderet.

- Dagens tal indikerer, at arbejdsmarkedet ikke har været så stabilt, som hidtil vurderet, hvilket naturligvis er bekymrende, vurderer Bocian.

Det er særligt de unge mellem 15 og 25 år, der er ramt af arbejdsløsheden. Her er 14,3 procent uden job.

Nykredits seniorøkonom Tore Stramer mener, at udviklingen i arbejdsløsheden er »kedelig«, men ikke overraskende:

- Det er naturligvis en streg i regningen, at arbejdsmarkedet nu igen viser øgede svaghedstegn, men det kan dog samtidig ikke siges at være den store overraskelse. Den økonomiske vækst har således igennem snart to år ligget under det niveau, der normalt er tilstrækkeligt til at skabe nye arbejdspladser i økonomien, vurderer han.

Udsigten for resten af året ser ikke for god ud, tilføjer han.

- Samlet forventer vi en stigning i bruttoledigheden på i omegnen af 10.000 personer, således at ledighedskøen topper på 170.000-175.000 personer frem mod udgangen af 2012. Herefter forventes ledigheden at falde svagt frem mod udgangen af 2013, lyder det fra Tore Stramer.

Ikke nok med, at flere bliver ledige. Der bliver også færre job at tage. Siden første kvartal er beskæftigelsen således faldet med 13.000 personer, og ifølge Danmarks Statistik er nedgangen fordelt over både heltidsbeskæftigede med et fald på 14.000 og deltidsbeskæftigede med et fald på 8.000 personer i forhold til samme kvartal året før.

Jyske Banks seniorøkonom Niels Rønholt kalder udviklingen »bekymrende« og hæfter sig ved, at der er tale om en stor nedgang i beskæftigelsen på et enkelt kvartal.

De nedslående tal kommer samme dag, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på Socialdemokraternes sommergruppemøde slog fast, at jobskabelse er alfa omega for regeringen.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at skabe arbejdspladser til de arbejdsløse. Det, de arbejdsløse ønsker mere end noget andet, er at få et arbejde. Det er derfor, vi fra dag et har gjort alt, hvad vi kunne for at skabe nye arbejdspladser. Alt det var ikke sket med den tidligere regering, sagde statsministeren.

Hun sagde desuden, at regeringen vil skaffe 11.000 job i år og 22.000 i 2013.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.