Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ledige kæmper med ensomhed

210.000 danskere er ensomme, viser en ny, omfattende undersøgelse. Arbejdsløse og førtidspensionister er de hårdest ramte.

ARKIVFOTO: 210.000 danskere er ensomme, viser en ny, omfattende undersøgelse. Arbejdsløse og førtidspensionister er de hårdest ramte.
ARKIVFOTO: 210.000 danskere er ensomme, viser en ny, omfattende undersøgelse. Arbejdsløse og førtidspensionister er de hårdest ramte.

Ensomhed er et udbredt fænomen blandt danskerne. Ikke færre en 210.000 af os, knap fem procent af den voksne befolkning, kæmper med ensomhed, viser en ny analyse fra CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland.

Ensomheden er dog ikke ligeligt fordelt. Ifølge analysen, som Mary Fonden har taget initiativ til, er en af de mest afgørende faktorer tilknytningen til arbejdsmarkedet. 12,9 procent af de ledige og hele 16,9 procent af førtidspensionisterne er ensomme, mens det samme kun gælder for 2,9 procent af de danskere, der er i arbejde.

»Den høje forekomst af ensomhed blandt førtidspensionister og arbejdsløse er et billede på, at det moderne liv for mange er bundet op på arbejde, og at man lettere kommer til at mangle hverdagens sociale kontakter, når man står uden for arbejdsmarkedet,« siger lektor Mathias Lasgaard fra CFK og Syddansk Universitet, der er den ansvarlige forsker bag analysen.

»Samtidig er der i gruppen af førtidspensionister og arbejdsløse en del, der er belastet af sygdom i hverdagen. Begge dele betyder, at det bliver sværere at udvikle og bevare sociale relationer,« forklarer han i en pressemeddelelse.

Ser man på ensomhed fordelt på aldersgrupper er det især de unge under 30 år og de ældre over 85, der føler sig ensomme. Ældre i aldersgruppen 65-79 år til gengæld den gruppe, hvor ensomheden er mindst udbredt.

Køn og bopæl har ingen betydning for, hvor mange der bliver ramt af ensomhed, konkluderer analysen.

Ifølge direktør Helle Østergaard fra Mary Fonden giver undersøgelsen et godt grundlag for at bekæmpe ensomhed.

»Vi mangler fortsat viden om og opmærksomhed på ensomhed. Jo mere vi ved, jo bedre kan vi støtte mennesker, som kæmper med den skadelige langvarige ensomhed,« siger hun.

»Den ny analyse er et skridt i den rigtige retning, og generelt oplever vi et stigende fokus på ensomhedsproblematikken, blandt andet i Folkebevægelsen mod Ensomhed, hvor en lang række aktører er gået sammen om visionen om at halvere ensomhed frem mod 2020,« siger Helle Østergaard.

Analysens datagrundlag stammer fra Region Midtjyllands udgave af sundhedsprofilundersøgelsen »Hvordan har du det?« fra 2013.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.