Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Laveste antal af salmonellasyge i mere end 30 år

Kun 925 blev sidste år syge med bakterien salmonella, der blandt andet findes i æg og kød.

København: Diarré, kvalme, mavesmerter, opkast og feber. Salmonella kan være en ubehagelig og til tider farlig omgang, men nu er antallet af smittede det laveste i mere end 30 år. Således blev der kun registreret 925 patienter med salmonella i 2015.

Det viser en optælling fra Statens Serum Institut ifølge Miljø- og Fødevareministeriet. Tallene er dog forbundet med en vis usikkerhed, da det langt fra er alle, der søger læge, hvis de bliver smittet med salmonella.

Fødevarebakterien, der blandt andet findes i æg og kød, var særligt udbredt i 1990'erne. Man skal tilbage til 1984 for at finde samme lave niveau af salmonellasmittede som i dag.

Ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er det lave antal smittede et resultat af et langt samarbejde mellem myndigheder, erhverv og forskningsinstitutioner.

- Arbejdet med handlingsplanerne op gennem 80'erne, 90'erne og efter årtusindskiftet dokumenterer, at vi med en fælles og målrettet indsats i hele kæden fra jord til bord formår at få en genstridig bakterie som salmonella under kontrol.

- De erfaringer skal vi fortsætte med at drage nytte af også i kampen mod campylobacter. Her har vi stadig en stor udfordring med at reducere antallet af syge, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

I 2014 stod Danmark sammen med USA i spidsen for at udarbejde en vejledning om kontrol af salmonella i svine- og oksekød. Det skete i regi af Codex Alimentariud, der er et organ under Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Halvdelen af de salmonellasyge har hentet smitten med hjem fra udlandet. Selv om tallet er det laveste nogensinde, er der alligevel flere eksempler på, at producenter har måttet trække fødevarer tilbage på grund af salmonellafund.

I marts blev et parti økologiske kyllingeoverlår fra Aarstiderne trukket tilbage på grund af salmonella, og i december trak Danish Crown ligeledes et parti oksekød tilbage efter mistanke om salmonella.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.