Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lave personer har større risiko for hjertekarsygdomme

Det er ikke kun din livsstil, der afgør, hvor stor risiko du har for at blive ramt af en hjertekarsygdom. Din højde spiller også ind, viser et nyt forskningsprojekt.

Jo lavere du er, jo større risiko har du for at få hjerteproblemer. Sådan lyder den overraskende konklusion i et forskningsprojekt fra University of Leicester, skriver britiske BBC.

For hver 6,4 centimeters højde mindskes risikoen for hjertekarsygdomme med 13,5 procent, viser studiet, som er blevet bragt i New England Journal of Medicine. Det betyder dog ikke, at lave personer skal frygte for deres liv - de gamle råd om kost og motion spiller stadig den største rolle, lyder det.

Teorien om, at højden spiller en rolle for hjertesygdomme, blev præsenteret første gang for mere end 50 år siden, men det er først nu, forskere kan give et kvalificeret bud på sammenhængen, skriver BBC.

Forskningsprojektet har analyseret 180 gener, som har en kendt forbindelse til menneskers højde. Resultaterne tyder på, at de gener, der giver en lav højde, også øger mængden af kolesterol og fedt i blodet.

En person på godt 1,50 meter vurderes at have 64 procent større risiko for at få en hjertekarsygdom end en person på omkring 1,80 meter.

»Set i forbindelse med store risikofaktorer er dette en lille forhøjet risiko. Rygning øger risikoen med 200-300 procent. Jeg vil ikke sige, at lave personer skal tage større forholdsregler - for en person på 1,85 skal også stoppe med at ryge,« siger professor Nilesh Samani til BBC.

Forskerne mener, at generne for højde også kontrollerer blodkarrenes udvikling. Forskningsprojektet baserer sig på data fra næsten 200.000 personer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.