Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lastbilangreb inspirerer radikaliserede til samme metode

Simple angrebsmetoder med køretøjer kan inspirere andre, der har viljen til at begå terror, siger ekspert.

En person ses lægge blomster ved stedet, hvor en lastbil fredag kørte ind i en folkemængde i det centrale Stockholm. Free/Frederik Hagemann, Ritzaus Bureau
En person ses lægge blomster ved stedet, hvor en lastbil fredag kørte ind i en folkemængde i det centrale Stockholm. Free/Frederik Hagemann, Ritzaus Bureau

De blodige angreb med køretøjer, som vi det seneste år har været vidne til i både Nice, Berlin, London og senest i den svenske hovedstad, Stockholm, kan virke som inspiration for personer, der i forvejen har viljen til at begå terror.

Det vurderer Carsten Bagge Laustsen, som er lektor og terrorekspert ved Aarhus Universitet.

»Man er sandsynligvis blevet inspireret af den effektive måde at udføre terrorangreb på, hvor det ikke kræver den store forberedelse og tekniske viden. På den måde smitter terroren,« siger Carsten Bagge Laustsen.

»Men det centrale er fortsat villigheden. Folk, der ikke i forvejen har viljen, de begynder ikke at lave terror. Og det er ikke noget, et konkret angreb ændrer på,« siger han.

Norges efterretningstjeneste, PST, har søndag forhøjet trusselsniveauet efter det seneste døgns hændelser i Stockholm og i Oslo, hvor en 17-årig russisk statsborger er sigtet for at forberede et muligt bombeanslag i den norske hovedstad.

PST mener, at det er sandsynligt, at den seneste tids angreb i Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Rusland og Sverige skaber en smitteeffekt hos mennesker i Norge, som sympatiserer med islamiske terrorister.

Det er blandt andet derfor, Norge har forhøjet sit beredskab.

Tidligere operativ chef i den danske efterretningstjeneste, PET, Frank Jensen vurderer, at det er det rigtigste at gøre.

»Set i lyset af hvordan situationen i Europa har udviklet sig og de seneste angreb - hvad enten der er tale om en smitteeffekt eller ej - så er der i hvert fald grund til at frygte, at der kan komme flere angreb fra radikaliserede.«

»Hvis man er radikaliseret, har man pludselig mulighed for at lave en aktion, uden at man er trænet. Derfor tror jeg, at man griber til de her simple metoder,« siger Frank Jensen.

Mens Norge har forhøjet sit trusselsniveau efter weekendens begivenheder, sker der ingen ændringer i Danmark. Det danske politi er allerede i forhøjet beredskab. Det skyldes den generelle trussel.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.