Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lars Løkke: Rygeregler er strammet for meget

Lars Løkke Rasmussen mener vi har strammet rygereglerne for meget, når en dødssyg mand som hans far skulle tvinges på gaden for at ryge sit livs sidste cigaret.

Lars Løkke Rasmussen sammen med sin nu afdøde far, Jeppe Løkke Rasmussen. .
Lars Løkke Rasmussen sammen med sin nu afdøde far, Jeppe Løkke Rasmussen. .

Det var en sorgens dag for Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, da han i onsdags begravede sin far, Jeppe Løkke Rasmussen, fra Græsted Kirke.

Og som et ekstra drys salt i såret følte Lars Løkke og hans kone Sólrun, at det var trist og uværdigt, at den kræftsyge, dødsmærkede mand skulle køres i en kørestol ud i en elevator, og videre ud i kulden foran hospitalet pakket ind i tæpper og puder for at ryge ’sin sidste cigaret’.

- Vi har strammet reglerne for meget, sagde den tidligere statsminister, da han talte ved faderens kiste.

Dermed puster den tidligere statsminister og sundhedsminister nyt liv i en vigtig debat: Er vi gået for langt i lovgivningen og reglerne, når vi forhindrer døende patienter i at ryge en sidste cigaret for at beskytte andre mod passiv rygning?

Foran Rigshospitalet i København er det helt almindeligt at se alvorligt syge mennesker i kørestole og sommetider med et stativ med et drop sidde i hospitalstøj og badekåbe foran indgangene til hospitalet og ryge. Selv det er faktisk forbudt.

Der er indrettet én lille rygepavillon, som det hedder. Og hvis man ikke vil bruge den, skal man helt væk fra matriklen.

Det vil sige ud på fortovet på Blegdamsvej. Og sådan er det på de fleste danske hospitaler. Mange steder har man ikke engang en rygepavillon.

En smule sol

Kjeld Jensen, der er indlagt med alvorlige blæreproblemer, har fundet en smule sol foran en af indgangene, hvor han kan ryge en cigaret, selv om det er imod reglerne.

Han er helt enig med Lars Løkke Rasmussen:

- Det er uværdigt, at vi skal sidde herude i kulden og ryge. Man føler sig som en udstødt, siger han og tager et sug af smøgen.

- Der burde være rygekabiner inde på hospitalet. Det har politikerne på Christiansborg jo selv. Og det er dem, der bestemmer, at vi ikke må ryge, selv om vi er alvorligt syge, og dårligt kan bevæge os, siger Kjeld Jensen.

Rita Loop, der står foran en større hjerneoperation, sidder i sin kørestol ved siden af Kjeld Hansen og får sig en smøg. Hun synes faktisk, det er okay.

- Jeg ryger mindre, end jeg plejer. Normalt ryger jeg ca. syv cigaretter om dagen. Det her er kun nr. to i dag, siger hun stolt.

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde er ikke i tvivl om, at regeltyranniet er gået for vidt:

- Det er ikke i orden, hvis dødssyge patienter skal fragtes ned i kittel, rullestol og med drop, og stå og ryge ude på Blegdamsvej eller foran Rigshospitalets hovedindgang. Det er dybt uværdigt. Det er tilladt at tænke sig om, også blandt de politikere i Region Hovedstaden, som åbenbart ikke vil acceptere, at lovgivningen ellers klart siger, at rygning i helt særlige tilfælde kan tillades, når f.eks. en dødssyg patient opholder sig på sygehuset i en terminal fase.

En stille og rolig proces

- De eksisterende rygeregler på hospitaler har vi selv været med til at vedtage. Men vi har altså aldrig vedtaget, at syge mennesker skal behandles dybt uværdigt. Tværtimod har vi sagt, at rygning i helt særlige tilfælde kan tillades i forbindelse med, at en patient har fået diagnosticeret en meget alvorlig og livstruende sygdom, eller en pårørende, som opholder sig på sygehuset i forbindelse med, at en nærtstående befinder sig i en livstruende sygdom eller er døende, siger Sophie Løhde.

Sygeplejedirekør på Rigshospitalet Helen Bernt Andersen siger:

- Vi har indført rygeforbuddet stille og roligt som en proces. Vi prøver at få patienter til at forstå, at de ikke skal ryge foran indgangen ved hjælp af skilte, og somme tider uddeler vi gajoler for at gøre det på en munter måde. Vi har jo heller ingen sanktionsmuligheder over for patienter. Og vi vil heller ikke være hårde over for meget syge patienter eller deres pårørende. Men rygning indendørs kan under ingen omstændigheder tillades, siger Helen Bernt Andersen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.