Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Langvarig fængsling i narkosag gjorde mand psykisk syg

56-årig har fået i alt cirka to millioner kroner efter uberettiget fængsling i narkosag i København.

Det var 23. december 2013, at Østre Landsret frifandt manden fra Amager i en sag om indsmugling af heroin fra Pakistan. Free/Rune Øgendahl, Ritzau/arkiv
Det var 23. december 2013, at Østre Landsret frifandt manden fra Amager i en sag om indsmugling af heroin fra Pakistan. Free/Rune Øgendahl, Ritzau/arkiv

20 måneder bag tremmer som mistænkt i en narkosag har gjort en mand fra Amager så syg, at han er blevet skadet for livet.

Anklagemyndigheden har måttet betale 1,25 millioner kroner i erstatning for varigt mén og for tab af erhvervsevne, oplyser mandens advokat fredag.

Oveni er han tidligere blevet tilkendt 675.500 kroner i erstatning for uberettiget varetægtsfængsling og tabt arbejdsfortjeneste. Med renter udgør det samlede beløb godt to millioner kroner, oplyser advokat Andro Vrlic.

- Det er meget sjældent, at det godtgøres, at der en årsagsforbindelse mellem varetægtsfængsling og psykisk sygdom, siger advokaten.

Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som tidligere hed Arbejdsskadestyrelsen, der har taget stilling til den 56-årige mands helbred. Méngraden er sat til 35 procent, og tabet af erhvervsevne er på 75 procent.

Manden arbejdede i en spillekiosk, da han blev mistænkt og anholdt i en større narkosag om indsmugling af heroin fra Pakistan. Efter at have tilbragt de mange måneder som varetægtsfængslet blev han frifundet af Østre Landsret.

Anklageren havde påstået, at han havde hjulpet en tidligere professionel fodboldspiller med indsmugling. Det var der ikke beviser for, fastslog landsretten.

Hele vejen gennem det langvarige forløb nægtede han sig skyldig og fortalte, at han havde afvist fodboldspillerens forsøg på at inddrage ham.

Ved frifindelsen 23. december 2013 var adskillige familiemedlemmer mødt op for at tage sig af den lettere fortumlede mand. Men prisen har altså været ganske høj, er det siden blevet fastslået.

Det er Rigspolitiet, at der betaler erstatning til borgere for uberettigede varetægtsfængslinger, anholdelser og andre indgreb.

I 2016 var det samlede beløb 31 millioner kroner, og i de to foregående år var det 25 og 35 millioner.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.