Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Landsret skal finde nye dommere til skandaleramt hashsag

11 er tiltalt i en sag, som har ligget stille i Østre Landsret siden oktober 2016. Anklager er blevet sigtet.

I den hidtil største aktion mod hashhandel i Christiania slog politiet til mod flere end 150 adresser under Operation Nordlys. Den sidste straffesag i komplekset er løbet på grund. En anklager er sigtet for at instruere politividner. Scanpix/Nils Meilvang/arkiv
I den hidtil største aktion mod hashhandel i Christiania slog politiet til mod flere end 150 adresser under Operation Nordlys. Den sidste straffesag i komplekset er løbet på grund. En anklager er sigtet for at instruere politividner. Scanpix/Nils Meilvang/arkiv

Tre dommere og tre domsmænd i Østre Landsret har besluttet at trække sig fra en omstridt sag om hashhandel i Christiania, oplyser landsretten tirsdag.

Sagen har ligget stille i halvandet år på grund af en anklagers tætte kontakt med politividner i sagen. De fik tilsyneladende instrukser om, hvad de skulle forklare.

Nu skal andre dommere og domsmænd overtage sagen, hvor 11 er tiltalt. Forsvarerne kræver, at de sender den ned i retssystemet, så den begynder forfra i Københavns Byret.

- Nu går jeg ud fra, at en ny afdeling i landsretten indkalder os til et møde, siger Kim Bagge, der er en af forsvarerne.

Det er landsrettens præsident, der skal udpege en ny besætning til sagen, fremgår det af kendelsen, der blev afsagt mandag.

Det nu afgående hold var over halvvejs i en stribe retsmøder, da der blev trådt på bremsen i oktober 2016 på grund af anklagerens optræden.

Hun blev anmeldt af sin chef, Statsadvokaten i København, for muligt strafbart forhold. Den Uafhængige Politiklagemyndighed har sigtet både hende og en anden anklager, der har været beskæftiget med sagskomplekset, som kaldes "Operation Nordlys".

Undervejs har efterforskerne også afhørt tre landsdommere som vidner. Afhøringen er en del af begrundelsen for, at dommere og domsmænd erklærer sig inhabile. Desuden kan det ikke udelukkes, at den bevisførelse, som de allerede har overværet, ikke har været tilstrækkelig objektiv fra anklagerens side.

- Det er ikke overraskende, at de har trukket sig, siger advokat Kim Bagge og henviser til det signal, som retten sendte tidligere på måneden.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.