Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Landets moskéer slog dørene op

For første gang nogensinde slog det muslimske trossamfund dørene op for danskere og andre interesserede, men ikke mange valgte at tage imod tilbuddet. Ærgeligt, mener Venstres integrationsordfører.

Muslimerne i Mevlana Moskéen på Vesterbro i København bød i går alle nysgerrige indenfor ¿ for eksempel til at overvære middagsbønnen. Hele dagen holdt landets moskéer og islamiske menigheder Åbent Hus, så danskerne kunne få et indblik i den fremmede religion. <br>Foto: Christian Als
Muslimerne i Mevlana Moskéen på Vesterbro i København bød i går alle nysgerrige indenfor ¿ for eksempel til at overvære middagsbønnen. Hele dagen holdt landets moskéer og islamiske menigheder Åbent Hus, så danskerne kunne få et indblik i den fremmede religion. <br>Foto: Christian Als

Der er lavt til loftet i det lille baglokale på Vesterbro. En varm duft af røgelse strømmer ud fra det dunkle rum, og på det tæppebelagte gulv ligger en snes mænd på knæ og gentager messende uforståelige ord på arabisk. Skoene har de taget af - de står pænt i entreen.

Det er middagsbøn en helt almindelig søndag. Men alligevel ikke så almindelig igen - for denne dag er Mevlana Moskéen i København åben for alle: danskere og arabere, troende og ikke-troende, tykke og tynde. For første gang i Danmark holdt landets moskéer i går Åbent Hus.

»Man har fordomme om det, man ikke har kendskab til. Derfor vil vi gerne invitere den danske befolkning ind, så de kan se hvad islam er og møde muslimerne. Vi vil gerne starte en kommunikation,« fortæller Ibrahim Karakaya, der er en af arrangørerne.

Sådan en kommunikation er allerede i fuld gang, når det kommer til skoleelever, forklarer Savci Akbas, der er tilknyttet moskéen. Hvert år bliver Mevlana Moskéen besøgt af over tusind danske gymnasieelever og studerende, der gerne vil have et større kendskab til muslimernes tro.

Men blandt den brede befolkning synes der ikke at være det samme ønske. Ikke en eneste etnisk dansker kigger forbi, da jeres udsendte er på stedet. Der er ellers gjort klar til det - overalt i moskéen hænger laminerede plakater, der på dansk forklarer forskellige elementer fra islam. Bedekæder med spejlblanke perler ligger til fri afbenyttelse i en bunke på det tæppebelagte gulv, og der er kaffe og kanelsnegle nok på det opdækkede bord i gården.

»Det er jo første gang, vi prøver det her, og vi har nok ikke været gode nok til at informere om arrangementet,« siger Ibrahim Karakaya smilende. Han fortæller dog, at Åben Hus-arrangementer er meget udbredt i andre europæiske lande - bl.a. i Tyskland har ideen høstet stor succes med mange besøgende.

Om det fremover bliver tilfældet i Danmark vides endnu ikke, men ideen er lovende, mener integrationsordfører Irene Simonsen (V).

»Jeg synes, det er en rigtig god idé. Det handler om dialog - og om at kunne lytte til hinanden,« siger hun og beklager, at hun ikke havde hørt om arrangementet på forhånd.

»Det er en skam, at der ikke kom flere, men jeg vil i hvert fald gerne møde op næste år,« konstaterer hun.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.