Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Landdistrikter: Drop gymnasiebesparelser i yderområder

Landdistrikternes Fællesråd mener, at der må indføres differentierede besparelser på ungdomsuddannelserne.

København: Giv ungdomsuddannelserne i yderområder positiv særbehandling, så de unges flugt ind til de større byer bremses.

Sådan lyder forslaget fra Landdistrikternes Fællesråd oven på en historie i lørdagens udgave i Jyllands-Posten, hvor en fremskrivning af befolkningstallet viser at nogle kommuner har 25 procent færre unge om bare 10 år.

Det sætter uddannelsesinstitutionerne i disse kommuner under pres og kan føre til lukninger af skoler og særlige linjer.

Det bekymrer Landdistrikernes Fællesråd, som derfor opfordrer regeringen til at droppe de planlagte besparelser, hvor alle ungdomsuddannelser skal finde to procent på budgettet.

- Det er dystre prognoser, der bliver lagt frem, som vi tager meget alvorligt. Vi er bange for, at besparelserne vil ramme særligt hårdt i yderområderne, og det er det her med til at påvise.

- Hvis regeringen virkelig vil have et Danmark i balance, må de prioritere uddannelsesområdet, for det er en forudsætning for bosætning, siger formand Steffen Damsgaard.

Han går ind for, at yderområdernes uddannelsesinstitutioner slipper for at deltage i øvelsen med at finde de 600 millioner kroner, som landets ungdomsuddannelser samlet set skal levere til finanslovens såkaldte omprioriteringsbidrag.

- Vi mener ikke, at besparelserne skal ramme symmetrisk. Det skal gøres på en intelligent måde, så man tager hensyn til andre aspekter.

- Politik handler om prioriteringer, og derfor er der brug for en omprioritering på det her område, mener Steffen Damsgaard.

Han afviser ikke, at der fremover kan være behov for at lukke skoler i tyndt befolkede områder, men minder om, at det kan være med til at sætte yderligere skub i affolkningen af landkommunerne.

- Vi har det fint med, at man i nogle tilfælde laver klynger, men det er vigtigt, at man kan tage en uddannelse i hele landet, uden at man behøver flytte til en større by. Og det gælder i virkeligheden alle uddannelser, siger han.

Mens kommuner som Lemvig, Lolland og Bornholm ifølge prognoserne vil have mindst 20 procent færre unge om 10 år, vil der på Frederiksberg og i København være mindst 20 procent flere unge i 2015.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.