Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Landbruget: MRSA-fri-liste er tæt på ubrugelig

Forældede resultater gør liste over MRSA-fri svinebesætninger ubrugelig, mener Landbrug & Fødevarer.

Forældede resultater gør liste over MRSA-fri svinebesætninger ubrugelig, mener Landbrug & Fødevarer.

I 2014 testede Fødevarestyrelsen 278 svineproducenter for MRSA-bakterien CC398. Listen over 82 besætninger, der testede negativ, og som stadig har samme ejer, blev søndag aften offentliggjort af de to journalister Nils Mulvad og Kjeld Hansen.

Men listen er tæt på ubrugelig, siger Claus Fertin, der er direktør i Landbrug & Fødevarers videnscenter, Seges.

- Smitten vil givetvis være i nogle af de 82 besætninger - ligesom der vil være nogle af de besætninger, der blev testet positiv, der vil være fri i dag, siger han til Ritzau.

Årsagen er ifølge Claus Fertin, at smitten bevæger sig så hurtigt, at prøverne er forældet næsten fra det øjeblik resultaterne foreligger.

Kjeld Hansen afviser kritikken, som, han mener, er grebet ud af luftet.

- Hvor ved de det fra? Det er de her eventyr, der bliver fortalt hele tiden. De ved vi intet om. Det er noget, de påstår. Det er aldrig blevet undersøgt, siger han.

Claus Fertin henviser til erfaringer fra Norge, hvor man ifølge direktøren har slået ned på smittede besætninger uden at få det ønskede resultat, fordi smitten flyttede sig via af andre mennesker og dyr.

Ifølge Kjeld Hansen vil der dog være større sandsynlighed for, at de svineproducenter, der var MRSA-fri i 2014, også er det i dag. Det medgiver Claus Fertin.

- Problemet er bare, at det er ikke en 100 procents garanti. Tværtimod er der en væsentlig usikkerhed, siger han.

Han understreger også, at alle besætninger i dag behandles, som var de smittede med MRSA-bakterien. Derfor vil medarbejdere ikke opleve forskel i procedurer og hygiejneforskrifter, mener Claus Fertin.

Han peger også på, at de 278 svineproducenter, der er med i Fødevarestyrelsens undersøgelse, udgør under ti procent af landets svineproducenter.

Derfor kan man ikke konkludere, at svineproducenter, der ikke er blandt de 82, er testet positiv for MRSA.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.