Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læserne: Nej til druk er »egoistisk på den gode måde«

Danskernes alkoholkultur gør, at der sættes lighedstegn mellem et nej til alkohol og et nej til det sociale fællesskab. Berlingskes læsere er ikke i tvivl: Det er okay at sige »nej tak«.

Et nej til alkohol, »fordi man ikke har lyst«, eller »fordi det er usundt for kroppen«, bliver ofte ikke accepteret i den danske drukkultur, skrev Berlingske i går.

Siden har læserne ivrigt debatteret på Berlingskes hjemmeside og Facebook-side, og den overordnede konklusion er klar: Det er i orden at takke nej til alkohol.

»Det burde være op til den enkelte, om man vil drikke eller ej. Fulde mennesker er sjældent specielt sjove at have en samtale med - med mindre man selv er fuld. Så svaret er ja til, at det ikke burde være dukset at sige nej tak - men det er det i vores kultur (desværre),« skriver Jonas Koch i kommentarfeltet under artiklen på b.dk.

Han bakkes op af flere andre læsere.

»Man er kun dukset, hvis man takker nej til en drink for at please andres krav eller holdninger. Takker man nej til en drink af hensyn til sig selv og sit eget velbefindende, er man derimod egoistisk på den gode måde,« skriver Morten Larsen, og fra L. Petersen lyder det:

»Afholdenhed leder til nærgående spørgsmål, som fx. »Er du gravid?« eller »Er du på antabus«. Mine nærmeste omgivelser er ret afklarede med min manglende hang til alkohol, men det sker at jeg får meget personlige spørgsmål fra perifere kollegaer, hvis jeg ender i nærheden af dem ved en middag. Der er ikke rigtig forståelse for at jeg synes langt de fleste alkoholiske drikke smager grimt.«

»Jeg ved ikke, om det er dukset at takke nej til en drink. Det er ikke dukset at kunne slappe af i samvær med andre mennesker uden at være bedøvet af alkohol,« skriver Børge Rahbech Jensen.

24-årige Susan M. Jackson stod i går frem og fortalte, at der ofte bliver set skævt til hende, når hun fortæller, at hun holder sig fra alkohol på nu sjette år.

»Jeg er blevet kaldt nederen, fordi jeg ikke drikker, og man bliver næsten lidt til grin, hvis man ikke er en del af drikkefællesskabet,« fortalte hun.

Hendes oplevelser er ikke enestående, fortalte antropolog og adjunkt ved Center for Rusmiddelforskning, Sébastien Tutenges. Afholdsfolket bliver ofte mødt med skepsis, fordi »det ligger dybt i den danske kultur, at alkohol er nødvendigt for, at folk bidrager med noget fornyende til gruppen,« lyder forklaringen.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser da også, at det kun er syv procent af danskerne, der ligesom Susan M. Jackson helt afholder sig fra at drikke. Det samme tal på EU-plan er på hele 25 procent.

På Facebook bakker læserne op om Susan M. Jacksons historie.

»Det er sørgeligt, når man ikke kan acceptere et nej som et nej uden altid at skulle forsvare et nej,« skriver Jonna Elsebeth Dørr Andreasen.

Meldingen fra Rikke Nørgaard er også klar:

»Vi trænger i den grad af komme fordomme til livs i den danske alkoholkultur,« skriver hun blandt andet.

DEBAT: Læs flere input og deltag selv i alko-snakken på facebook.com/berlingske

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.