Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lægerne forsvinder fra yderområderne

De danske yderområder bliver stille og roligt drænet for praktiserende læger, som de nuværende forlader branchen for at gå på pension.

En fuldt udstyret praksis, en bonus på 500.000 kroner og en gruppe patienter er ikke nok til at lokke læger til Nordjylland.

Trods de favorable vilkår bliver Nordjylland stille og roligt drænet for læger, som de nuværende praktiserende læger går på pension. Der kommer ikke nye til, og hver ottende lægepraksis står tom. Det skriver Politiken søndag.

En ny undersøgelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) viser ifølge avisen, at der mangler 164 praktiserende læger på landsplan, og at 47 af dem mangler i Region Nordjylland. Og det går udover borgerne.

- Patienterne betaler en kolossalt høj pris. Der er ulighed i sundhed i ekstrem grad. Har man ikke egen læge, bliver skadestuerne ens vej ind i sundhedsvæsnet, og dem er der også mange, der har langt til. Derfor er der helt sikkert nogle, der vil afholde sig fra at søge læge, siger Lars Engberg, der er formand for Danske Patienter.

PLO deler Lars Engbergs bekymring og foreslår, at der skal nedsættes et landsdækkende udvalg, som fordeler praksisser, og at regionerne opkøber og nedlægger mindre praksisser i de store byer.

Men det bryder Danske Regioner sig ikke om. Det vil blot skabe mere bureaukrati, mener formand Bent Hansen.

- Og jeg tror ikke på at tvangsudskrive læger til yderområder. I forhold til opkøb af praksisser er der ikke penge til det, da udgiften så skulle afholdes inden for den eksisterende ramme, og en region vælger i forvejen aldrig at have for mange praksisser, siger han til Politiken.

Bent Hansen foreslår i stedet, at udsatte regioner som Nordjylland skal kunne flytte en enkeltpraksis til et lægehus med fagligt fællesskab. Eller at regionen driver flere praksisser, hvor der ansættes en læge.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.