Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læger: Vi er blevet bedre til at redde trafikofre

Både på Odense Universitetshospital og Rigshospitalet oplever man et fald i antallet af dødsfald blandt svært tilskadekomne trafikofre.

Antallet af trafikdræbte er de seneste ti år faldet markant til rekordlave 191 trafikdræbte i 2013. Det skriver Politiken.

Det lave antal dræbte skyldes øget bilsikkerhed, forbedrede alkoholvaner blandt de unge og lavere fartgrænser. Men faldet skyldes også, at flere af de sværest tilskadekomne overlever. Og her er indsatsen i ambulancen, akuthelikopteren og på hospitalernes traumecentre afgørende.

Trafikuheld udgør ifølge Politiken 45 procent af alle traumepatienter. Og data tyder på en stigende overlevelse blandt de sværest tilskadekomne i de seneste mange år.

»Det er der flere grunde til, blandt andet en bedre trafikkultur. Men også det præhospitale system har udviklet sig meget. Samtidig er modtagelsen af svært tilskadekomne forbedret betydeligt,« siger overlæge og dr.med. Claus Falck Larsen fra traumecentret på Rigshospitalet i København til Politiken.

Der findes ikke landsdækkende tal for, hvor mange flere der overlever at blive svært kvæstet i trafikuheld. Men også Odense Universitetshospital melder om flere overlevende.

Traumeindsatsen blev i 2010 centraliseret på fire centre i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Centraliseringen udpeges som en del af forklaringen på, at flere svært tilskadekomne overlever.

»For 20 år siden var det meget uorganiseret, når vi fik svært tilskadekomne ind,« siger overlæge Morten Schultz Larsen fra traumecentret på Odense Universitetshospital til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.