Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læger: Smertepatienter svigtes i sundhedssystemet

Mange læger ved ikke, hvordan de skal behandle patienter med kroniske smerter, og tyer alt for hurtigt til at udskrive morfin, lyder bekymringen fra flere smertelæger.

Når en læge står over for en patient med kroniske smerter, sker det alt for ofte, at han udskriver en recept på morfin, fordi han ikke ved, hvad han ellers skal gøre.

Sådan lyder bekymringen fra flere smertelæger i mandagens Fyens Stiftstidende. De er bekymrede for, at smertepatienter alt for ofte svigtes i sundhedssystemet.

»Mange læger står famlende over for patienter, der har kroniske smerter. Problemet er, at de ikke er blevet uddannet til det. Nogle læger vælger så at udskrive morfin, mens andre møder patienterne med mistro. Jeg har haft mange patienter, der fortæller, at de har fået at vide, at de da bare skulle tage sig sammen,« siger overlæge Gitte Handberg fra smerteklinikken på Odense Universitetshospital til avisen.

Det skønnes, at op mod 850.000 danskere lever med kroniske smerter.

Tal fra Statens Serum Institut viser desuden, at over 415.000 danskere i 2013 fik udskrevet mindst én recept på stærke, smertestillende lægemidler som morfin eller morfinlignende præparater. Det er en markant stigning på hele 43 procent siden 2000.

Ifølge smerteforsker Per Sjøgren fra Rigshospitalet tyer alt for mange læger for hurtigt til at udskrive recepter på morfin, når patienter klager over kroniske smerter, og han deler Gitte Handbergs bekymring.

Studieleder for medicin på Syddansk Universitet Niels Ove Illum erkender over for Fyens Stiftstidende, at der er behov for mere undervisning i kroniske smerter på medicinuddannelsen.

Når en ny studieordning træder i kraft inden for de kommende år, vil der da også være mere fokus på smertebehandling, fortæller han.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere bedt Sundhedsstyrelsen om at kortlægge forbruget af morfin og redegøre for eventuelle tiltag, som kan forbedre smertebehandlingen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.