Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læger: Forældre sætter børn på omstridte diæter

Gluten- og laktosefri diæter eller Atkins-kuren kan være sundhedsskadelige for børn.

Nogle forældre har et nærmest religiøst forhold til mad. Det risikerer at skade deres børn, som ikke får vitaminer nok. Free/Colourbox
Nogle forældre har et nærmest religiøst forhold til mad. Det risikerer at skade deres børn, som ikke får vitaminer nok. Free/Colourbox

København. Det bliver mere almindeligt, at overlæger på landets børneafdelinger oplever, at børn sættes på såkaldte udelukkelsesdiæter af deres forældre.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Vi slås meget med det, og det er svært at argumentere med forældre, som har et næsten religiøst forhold til kost, siger Peter Born, overlæge på Rigshospitalets ambulatorium for børn med sygdomme i hjerne og nervesystem, til avisen.

Han fortæller, at han i stigende grad får børnepatienter, der lever på gluten- og laktosefri diæter eller Atkins-kuren uden en lægefaglig begrundelse.

Særligt Atkins-kuren, hvor man skal indtage et minimum af kulhydrater, advarer han imod.

Peter Born vurderer, at mellem 10 og 20 procent af hans patienter har været på en diæt igangsat af forældrene i håb om, at det eksempelvis vil lindre børnenes smerter.

Hos Dansk Selskab for Almen Medicin kender man godt til problemet, fortæller formand Anders Beich. Overfor avisen kalder han det for "ud over det rimelige og velbegrundede".

Hos børnelægernes forening, Dansk Pædiatrisk Selskab, frygter man, at det kan betyde, at børnene fejlernæres.

Allan Meldgaard Lund, overlæge på Rigshospitalets Klinks Genetisk Klink, fortæller, at han cirka én gang om året har et alvorligt sygt barn indlagt på grund af fejlernæring.

- Det er alvorligt, når det sker. Vi har data, som klart viser, at børn kan få varige neurologiske skader, altså hjerneskader, af B12-mangel, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.