Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læger føler sig udbrændte

På otte år er antallet af udbrændte, praktiserende læger næsten fordoblet, mens endnu flere læger føler sig svært belastede af jobpresset.

Mange praktiserende læger føler sig belastet af jobbet. Arkivfoto
Mange praktiserende læger føler sig belastet af jobbet. Arkivfoto

Arbejdet er svært belastende som praktiserende læge, og derfor overvejer mange af dem, om det er deres praksis værd.

Det afslører en ny undersøgelse, som er foretaget blandt 600 læger fra Region Midtjylland, skriver Kristeligt Dagblad.

26,6 procent svarer i undersøgelsen fra Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet, at de føler sig »svært belastede«, mens de, der er »udbrændte« tegner sig for fem procent. Det er en næsten en fordobling på otte år, og det kan have store konsekvenser.

- Det er påvist, at udbrændte læger laver flere fejl. De bruger mindre tid på forebyggelse, og de lytter i mindre grad til patienterne og har derfor større risiko for at overse forhold. De udskriver også mere medicin, og deres diagnoser er mere usikre. De her læger er ikke farlige, men man opnår ikke samme kvalitet og sikkerhed i deres arbejde, siger professor Peter Vedsted, som er en af forskerne bag undersøgelsen, til Kristeligt Dagblad.

I forhold til for otte år siden, hvor undersøgelsen også blev lavet, føler især yngre og mandlige læger at presset er steget. Mere personaleansvar er en af de faktorer, der lægger pres, fordi man typisk har flere ansatte i en praksis. Men også flere arbejdsopgaver er kommet til som et stressmoment.

- De laver mere og mere og tjener også flere penge, men det kan måske betyde, at man sætter sig for hårdt rent arbejdsmæssigt, forklarer Peter Vedsted.

Men det er ikke bare blandt læger, at der er sket en stigning i de, der er pressede eller udbrændte. Ifølge formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, er det en generel tendens i samfundet.

- Jeg tror ikke, det er mere hårdt for de praktiserende læger end alle andre i job med stort ansvar og et højt arbejdstempo. Men så sent som forleden aften talte jeg med en praktiserende læge fra et lægehus, hvor tre af hans kolleger var sygemeldt med stress på samme tid. Så det er noget, vi skal tage alvorligt, siger han til Kristeligt Dagblad.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.