Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læger bifalder skærpede regler for brug af antidepressiv medicin

Lægeforeningen og socialdemokratisk sundhedsordfører støtter Sundhedsstyrelsens skærpelse af reglerne for unges brug af antidepressiv medicin.

Opmærksomheden er i disse år rettet mod den øgede risiko for selvmord blandt unge, der får antidepressiv medicin.

Senest har Sundhedsstyrelsen ifølge TV2 valgt at skærpe reglerne for udskrivning af de såkaldte lykkepiller til unge mellem 18 og 24 år, så lægerne er forpligtet til at tage personlige samtaler og følge op på patienterne tilstand. Formanden for Lægeforeningens lægemiddelsudvalg, Michael Dupont, støtter de nye regler.

»Problemet er jo, at der er blevet konstateret en øget selvmordstruet adfærd, når man tager de her piller, specielt hos de unge. Og set i lyset af den stigning, der har været i antallet af unge, der får den slags medicin, så er det også vigtigt, at vi ser på, om antallet kan reduceres,« siger han.

Ifølge TV2 lyder meldingen fra Sundhedsstyrelsen, at det fremover skal være et krav, at unge mellem 18 og 24 år har været til en personlig samtale, og at der efterfølgende er foretaget en vurdering af patienten, før de antidepressive midler udskrives. Dog advarer Michael Dupont mod at tage for drastiske midler i brug, når styrelsen kommer med sin nøjagtige skærpelse.

»Det er vigtigt, at man laver en fornuftig balance mellem, hvor mange der behøver det, og om indikationerne for hvem, der egentlig skal have det, måske er skredet lidt. For der er selvfølgelig en risiko for, at nogen bliver rigtig dårlige, hvis man eksempelvis fjerner det helt fra markedet. Men jeg tror også, at man bør stramme lidt op på hvor mange, man giver det til,« siger Dupont.

Hos Socialdemokraterne melder sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), at man i regeringstoppen er klar til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området.

»Sundhedsstyrelsen ved bedre, end jeg gør som politiker, så vi lytter naturligvis til dem som den øverste nationale sundhedsmyndighed. De træffer deres skærpede beslutninger med baggrund i det, der har været praksis i Danmark. Og Sundhedsstyrelsens regelsæt er jo altid et regelsæt, der udstikkes til at hjælpe alle parter,« siger Flemming Møller Mortensen.

Ifølge Statens Serum Institut var der i 2002 217.464 personer i Danmark, der hentede antidepressiv medicin på recept, mens det tal i 2012 var steget til 293.192 mennesker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.