Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lægehelikopter redder flere liv

Dødeligheden blandt svært kvæstede er faldet fra 29 til 14 pct. på Sjælland, efter at der blev indført en ordning med en lægehelikopter, viser ph.d.-projekt.

Arkivfoto: Claus Fisker
Arkivfoto: Claus Fisker

Stadig flere borgere på Sjælland slipper med livet i behold, selv om de kommer alvorligt til skade i f.eks. trafik- og faldulykker eller i forbindelse med voldsepisoder. Årsagen er, at en lægehelikopterordning har gjort det muligt at give dem hurtig specialisthjælp, hvilket har betydet, at dødeligheden blandt alvorligt kvæstede i Region Sjælland og i Region Hovedstaden er faldet markant.

Det fremgår af et ph.d.-projekt på Rigshospitalet, som viser, at dødeligheden for svært tilskadekomne er faldet fra 29 pct. til 14 pct. i helikopterens såkaldte optageområde – Sjælland samt Lolland og Falster – efter at ordningen med lægehelikopteren blev indført i maj 2010.

»Lægehelikopteren har klart haft en gavnlig effekt for svært tilskadekomne patienter. Det betyder meget, at der kommer en højt specialiseret læge ud, som kan iværksætte livreddende behandling på skadesstedet og under transporten. Desuden kommer patienterne i større udstrækning direkte ind til et stort traumecenter med stor ekspertise på mange forskellige områder. Det er en klar fordel for patienter med svære, komplekse skader,« siger læge og ph.d. Rasmus Hesselfeldt.

Efter at helikopterordningen er blevet indført, er andelen af svært tilskadekomne, som kommer direkte ind på traumecentret på Rigshospitalet – uden om det lokale sygehus – således steget fra 12 til 43 pct.

Fordelen er, at de her kommer til et sted, hvor der er specialister til stede inden for forskellige specialer, f.eks. mave-, hjerte- og neurokirurgi, og hvor f.eks. blodbanken er i stand til at levere mange blodprodukter hurtigt.

Rasmus Hesselfeldt gør dog også opmærksom på, at traumepatienterne i kontrolgruppen – i perioden før helikopteren blev indført – var noget ældre og dermed mere sårbare over for skader. Men supplerende analyser, hvor man har prøvet at tage højde for bl.a. forskellen i alder, har ligeledes peget i retning af, at helikopterordningen har haft en gavnlig effekt.

De opsigtsvækkende resultater i ph.d.-projektet kommer kort tid efter, at det politisk er blevet besluttet at gøre lægehelikopterordningen landsdækkende.

125 mio. kr. for landsdækkende ordning

Lægehelikopteren på Sjælland med base i Ringsted var den første danske forsøgsordning, efter at Region Syddanmark i flere år havde haft en aftale om at trække på et nordtysk helikopterberedskab. Efterfølgende er der også kommet en forsøgsordning i Midtjylland, som dækker Region Midtjylland og Region Nordjylland med base i Karup. Den flyttes nu til Skive, og desuden indføres der en ordning med base i Billund.

Det forventes at koste 125 mio. kr. årligt at drive en landsdækkende lægehelikopterordning, der skal supplere det øvrige akutberedskab.

»Det er meget flotte tal, vi ser i projektet fra Rigshospitalet. Det bekræfter, at det er helt nødvendigt at gøre lægehelikopterordningen permanent, hvis vi skal opnå den høje kvalitet i den akutte indsats, som vi ønsker,« siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (S).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.