Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lægeforening advarer mod »tryghedshotel«

De såkaldte minisygehuse eller tryghedshoteller, som kommunerne vil oprette for at forebygge indlæggelse på et almindeligt sygehus, risikerer at blive et b-tilbud til svage patienter, mener Lægeforeningen.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Borgere i Lemvig Kommune skal ikke være indlagt på et sygehus langt fra hjemmet, hvis det kan undgås, lyder det fra den vestjyske kommune, som fra 1. februar etablerer et såkaldt tryghedshotel midt i byen.

- Tryghedshotellet får ni specialiserede akutsenge, hvor vores personale kan modtage og pleje borgere, der ellers ville være sendt af sted til sygehuset. Vi har også mulighed for at hjemtage patienter fra sygehuset til færdigbehandling, så de hurtigere kommer tilbage til nærområdet og pårørende, siger Birgitte Nielsen, områdeleder i hjemme- og ældreplejen i Lemvig Kommune, i en pressemeddelelse.

Hun oplyser, at borgerne kan henvises til tryghedshotellet af både hjemmeplejen, egen læge eller vagtlægen.

Flere andre kommuner forventes at etablere lignende tryghedshoteller eller minisygehuse, heriblandt Billund Kommune, men ifølge Lægeforeningen er der grund til at advare kommunerne mod at oprette de små enheder, som, man mener, kan blive et b-tilbud til de svageste patienter. Især udtrykket »akutsenge«, som bliver brugt i forbindelse med planerne i Lemvig, finder Lægeforeningen foruroligende.

- Det er bekymrende, at de nye tilbud omtales som minisygehuse og akutsenge. Det er udtryk, som hører hjemme i hospitalsverdenen, og det øger frygten for, at kommunerne er på vej ind i en gråzone, hvor patienterne ikke alene tilbydes pleje, men også indlægges til behandling uden den lægelige udredning, som patienter får på rigtige sygehuse. Vi frygter, at det kan udvikle sig til et b-tilbud til de ældre, medicinske patienter, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Lægeforeningen efterlyser, at kommunerne melder klart ud, hvordan det skal sikres, at alle borgere får mulighed for at blive vurderet på et moderne og tidssvarende sygehus, hvis de bliver akut syge. Mads Koch Hansen anerkender, at det giver god mening, at for eksempel plejehjem tilbyder sygepleje til beboere, men det skal ikke blive »parallelle behandlingstilbud«.

- Det er oplagt, at ældre gerne vil være i kendte omgivelser, mens de kommer til hægterne efter sygdom. Men vi vil kraftigt advare mod, at kommuner etablerer parallelle behandlingstilbud, som betyder, at nogle patienter ikke bliver vurderet af den lægelige ekspertise, som en moderne akutmodtagelse kan tilbyde, siger formanden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.