Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læge: Stor debat får mange til at klage over hpv-vaccine

De er anmeldt langt flere tilfælde af alvorlige bivirkninger som følge af hpv-vaccinen i Danmark end i Norge.

I Danmark er der langt flere piger, der klager over bivirkninger ved hpv-vaccinen end i Norge. Dansk overlæge peger på, at debatten om hpv-vaccinen får flere til at klage, mens man i Norge har svært ved at forklare, hvorfor der er så stor forskel.

I Danmark har 242 piger anmeldt sager til Patienterstatningen, mens man i Norge kun har modtaget otte klager. I Sverige har 37 piger klaget.

Iben Holten, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse, ser ingen grund til, at Danmark skulle være anderledes end Sverige og Norge. Hun peger dog på den store debat om hpv-vaccinen, som forklaring på de mange danske klager.

- Det er min opfattelse, at den danske debat har været meget voldsom, hvor nogle er meget overbeviste om, at deres symptomer skyldes vaccinen.

- Der er nok en helt del, der ikke ved, at vi også kendte til en del af symptomerne, før vaccinen blev opfundet, siger hun.

Steinar Madsen, der er læge og medicinsk fagredaktør ved det norske Legemiddelverk, har svært ved at forklare den store forskel mellem antallet af klager i Danmark og i Norge.

Han forklarer, at der også har været stor opmærksomhed på hpv-vaccinen i den norske presse.

- Det er en helt anden situation i Danmark end i Norge. Der er langt færre, der kræver erstatning ved Legemiddelverket, men vi kan ikke give nogen god forklaring på det.

- Der har også været ret stor fokus på det i Norge. Vi har været ude med information til både læger og sygeplejersker med informationer om at anmelde bivirkninger, siger Steiner Madsen.

I Norge har Legemiddelverket kun modtaget 19 klager i 2015 om alvorlige bivirkninger af hpv-vaccinen. I Danmark har der været hele 475 indberetninger om alvorlige bivirkninger som følge af vaccinen.

- Spørgsmålet er jo, om der er underrapportering i Norge og overrapportering i Danmark. Men vi har et godt system for anmeldelser i Norge, så vi har svært ved at tro, at der er nogen væsentlig underrapportering i Norge, siger Steinar Madsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.