Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kystbyer risikerer at synke

Danske kystbyer er i risiko for at synke, mens havet stiger, viser ny kortlægning. Det betyder, at diger og dæmninger skal bygges højere, og kloakker lægges om.

ARKIVFOTO. Vandstanden ved Aarhus Havn og i Risskov steg med halvanden meter efter stormen 6. december. I blandt andet Aarhus er der høj risiko for, at landet synker.
ARKIVFOTO. Vandstanden ved Aarhus Havn og i Risskov steg med halvanden meter efter stormen 6. december. I blandt andet Aarhus er der høj risiko for, at landet synker.

Især kystbyer kan i fremtiden få sværere ved at sikre sig mod oversvømmelser end hidtil antaget. Det viser en ny kortlægning af de steder, hvor der er risiko for, at landområder synker, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Karsten Vognsen, der er specialkonsulent i Geodatastyrelsen, forklarer over for avisen, at man længe har vidst, at landet i Nordjylland generelt hæver sig, mens Sønderjylland synker.

»Det nye er, at vi nu har et overblik over, hvor risikoen for landsætninger er størst. Vi taler meget om, at havet stiger, og at landet hæver sig, men at landet samtidig kan synke lokalt, har vi ikke taget med i overvejelserne (...),« siger han.

I blandt andet Aarhus, Vejle og Thyborøn, hvor havnene er anlagt på havbund fyldt op med jord, er der høj risiko for, at landet synker. I den nordvestjyske by opdagede man eksempelvis ved et tilfælde sidste år, at vandet i dele af kloaknettet er begyndt at løbe den forkerte vej, fordi byen ikke synker lige meget overalt.

Ifølge Carlo Sørensen, seniorkysttekniker i Kystdirektoratet, er næste skridt at lave en endnu mere detaljeret kortlægning af, hvor Danmark synker.

»Målet er, at kommunerne kan få et redskab til at tage højde for landsætningerne, når de laver en plan for, hvordan de vil tilpasse sig klimaændringer,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er Geodatastyrelsen og Kystdirektoratet, der sammen med DTU Space og Aarhus Universitet står bag kortlægningen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.