Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kvinder skal belønnes bedre for æg

Sundhedsudvalget er enige om, at kvinder kan kompenseres med 2.400 kroner, når de donerer kønsceller. Etisk Råd frygter, at penge vil lokke kvinder til ægdonation.

Når kvinder hjælper andre kvinder til at få børn, kan de fremover belønnes med 2.400 kroner for deres æg. Hidtil har lov om kunstig befrugtning ellers sagt, at kvinder skal kompenseres som mænd, der donerer sæd, hvilket vil sige med mellem 300 og 500 kroner.

Men Sundhedsudvalget drøftede spørgsmålet i går og vil nu ændre reglerne. Det skriver Berlingske fredag.

- Der er en fælles opfattelse af, at kompensationen ikke er rimelig, da ægudtagning er omstændig, smertefuld og ubehagelig. Derfor vil vi gerne sende et signal om, at kvinder kan blive kompenseret hver gang, de møder op på klinikken og ikke blot for donationen, fortæller de radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom (R).

Et donationsforløb kræver typisk fire-fem fremmøder på fertilitetsklinik, og der er nu politisk enighed om, at kvinden kan få 400 kroner hver gang, hun tropper op. Det sidste fremmøde - altså selve ægudtagningen - udløser 800 kroner, hvilket betyder, at kvinden nu får 2.400 kroner for et donationsforløb.

Det vil dog være et minimumsbeløb, da kvinderne stadig kan blive kompenseret for tabt arbejdsfortjeneste og transportudgifter.

Et flertal i Etisk Råd har i en udtalelse til sundhedsordførerne forud for gårsdagens møde anbefalet, at ægdonorer udelukkende får dækket faktiske udgifter ved at møde op.

Og 2.400 kroner mener formanden for rådets arbejdsgruppe om kommercialisering, Thomas Ploug, er for meget.

- Jeg synes ikke, man skal have 2.400 kroner. Det kan skabe et incitament til noget, som med en vis sandsynlighed kan skade kvinden. Der er også undersøgelser, som meget stærkt dokumenterer, at bare de 500 kroner, som sæddonorer får, motiverer, siger Thomas Ploug og fortsætter:

- Men det vigtigste er, at der bliver sat en grænse, så der ikke er et frit marked for menneskeæg. Det er alle medlemmer i Etisk Råd enige om.

På Sundhedsudvalgets såkaldte etiske møde kom man også frem til, at ægdonorer kun må være ophav til 12 børn i Danmark, ligesom det gælder for sæddonorer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.