Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kvinden skal ned på knæ i dag - eller vente 4 år

Vil du gerne giftes, og er han lidt langsom til at bede om din hånd og dit selskab resten af livet, så er det i dag, du kan tage frieriet i egne hænder.

 Ifølge traditionen må kvinder tage frieriet i egen hånd på skuddagen hvert 4. år - som er i dag.
Ifølge traditionen må kvinder tage frieriet i egen hånd på skuddagen hvert 4. år - som er i dag.

Drømmer du om at skride op ad kirkegulvet i en gigantisk marengs af en brudekjole og sige ja til at elske og ære i medgang og modgang, er det i dag, du skal tage række ud efter din kærestes hånd og spørge, om han vil gifte sig med dig.

Gennem tiderne har initiativet til ægteskab ligget på mandens banehalvdel, men alle regler har en undtagelse, og ifølge gammel skik har kvinderne en dag hvert fjerde år chancen for at gå på frierfødder og forfølge deres drøm om at blive gift og sige ja til hinanden i både romantisk og juridisk forstand.

Afslår manden dit frieri, skal han ifølge traditionen forære dig 12 par handsker eller 12 par silkestrømper som kompensation, hvis han ikke kan undslå sig med, at han er lovet væk til anden side.

Irsk legende bag traditionen

Forklaringen på, at det netop blev på skuddagen, som kun falder hvert fjerde år, at kvinderne som undtagelse fik forkørselsretten til at fri, stammer fra en irsk legende fra det 5. århundrede om to helgener.

Ifølge overleveringen indgik St. Brigid, som var abbedisse i Irlands første nonnekloster, en aftale med St. Patrick. Aftalen gik ud på at klosterets nonner, som indimellem måtte vente længe på mændenes frierier, der var deres eneste vej væk fra klosterlivet, hvert fjerde år på skuddagen, kunne fri til den mand, de gerne ville giftes med.

Historien fortæller også, at St. Brigid ikke var sen til selv at benytte den nys erhvervede ret til at fri til St. Patrick. Hun måtte dog nøjes med et kys, en forklaring om at han ikke kunne bryde sit løfte om cølibat og en silkekjole som plaster på sit blødende hjerte.

I Danmark blev silkekjolen til 12 par silkehandsker (eller blot handsker) eller silkestrømper. Legenden stemmer dog ikke helt overens med virkeligheden, da historikere mener, at Patrick levede fra år 387 til 461, og Brigid først grundlagde sit kloster 9 år efter hans død.

Skikken om kvindens ret til at fri på skuddagen dukker senere op i et dekret af Dronning Margaret af Skotland, som i 1288 slår fast, at kvinder af såvel ”høj og lav byrd” havde ret til at fri på skuddagen, og at et nej skulle koste en betydelig bod.

Derfor falder skuddag på den 24. februar
Et skudår har 366 dage mod normalt 365 dage. I den romerske kalender var februar den sidste måned, og for at få den ikke særlig præcis kalender til at passe bedre til årstiderne, varierede man længden af februar, hvilket er forklaringen på, at denne måned i dag er kortere end årets andre måneder.

At det er 24. februar, som regnes for den ekstra dag og dermed skuddagen, i stedet for 29. februar, som er kun findes i skudår, stammer tilbage fra den romerske kalender, hvor 24. februar var guddommen Terminus dag, og man fejrede Terminalerne, som var en slags nytårsfest for årets sidste dag.

Traditionen med 24. februar som skuddag fortsatte, da Cæsar indførte den julianske kalender. Hvis man ikke havde skudår, ville forårsjævndøgnet i løbet af fire år flytte sig en dag, og efter 730 år ville foråret have rykket sig til september.

For at justere for denne unøjagtighed, sprang man fra 4. til 15. oktober, da Pave Gregorius lancerede vores nuværende kalender i 1582. Samtidig introducerede man 100-års-reglen, som betyder, at man springer skudår over ved århundredeskiftet – med mindre århundredet er deleligt med 400.

1900 var ikke et skudår, mens 2000 var. 2100 bliver heller ikke et skudår, så vi skal helt frem til 2400, før vi igen har et skudår, der falder i et nyt århundrede.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.