Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kunstner udebliver fra retsmøde og taber sag om ophavsret

Nordjysk kunstner udebliver fra retsmøde og dømmes for at have krænket Muhammedtegners og fotografs ophavsret.

Arkivfoto. Nordjysk kunstner udebliver fra retsmøde og dømmes for at have krænket Muhammedtegners og fotografs ophavsret.
Arkivfoto. Nordjysk kunstner udebliver fra retsmøde og dømmes for at have krænket Muhammedtegners og fotografs ophavsret.

Den nordjyske provokunstner Uwe Max Jensen er for anden gang udeblevet fra et retsmøde i en sag om krænkelse af ophavsret.

Det står klart, efter at han fredag morgen ikke mødte op i Retten i Aalborg.

Dommer Lars Krunderup har derfor afsagt en såkaldt udeblivelsesdom, der betyder, at Uwe Max Jensen taber sagen.

»Vi kan ikke gå længere ind i materien, når han ikke dukker op. Så må man tage det som udtryk for, at der ikke er indvendinger mod de nedlagte påstande,« siger Lars Krunderup.

Dermed skal Uwe Max Jensen betale 100.000 kroner til tegner Kurt Westergaard og 33.750 til fotograf Michael Drost-Hansen for at have krænket deres ophavsret.

Stridens kerne er et maleri, som Uwe Max Jensen lavede i 2015. Det forestiller en flygtningepige, der sidder foran en betjent på motorvejen.

Pigen har en bombe i turbanen, og maleriets titel er »Gemmeleg«.

Ifølge Dansk Journalistforbund, der har anlagt sagen på vegne af tegneren og fotografen, minder maleriet lidt for meget om to værker:

Dels Kurt Westergaards berømte tegning af Muhammed med en bombe i turbanen, dels Michael Drost-Hansens pressefoto af flygtningepigen på motorvejen.

Uwe Max Jensen har afvist at have krænket ophavsretten. Han har på sin blog skrevet, at der er tale om en parafrase, en fri bearbejdning af en anden kunstners værk.

Liselotte Lindberg Olsen, advokat i Dansk Journalistforbund, er tilfreds med dommen.

Hun afviser, at Uwe Max Jensen blot har benyttet sin kunstneriske frihed.

»Der er ikke noget til hinder for at lade sig inspirere af andre. Men man må ikke kopiere, og det er jo det, der er sagens kerne her,« siger hun.

Det spiller ifølge advokaten også en rolle, at Uwe Max Jensen er en kontroversiel person, der ikke lægger skjul på sine politiske synspunkter.

»Det betyder også noget. Ingen journalist, fotograf eller kunstner skal finde sig i at blive sat i en politisk sammenhæng, hvis man ikke selv har besluttet sig for det. Og det har ingen af de pågældende ønsket,« siger advokaten.

Retssagen var oprindelig berammet til at finde sted i februar, men dengang kom der en sygemelding fra kunstneren kort før mødets begyndelse.

Ligesom dengang var retten fredag igen fyldt med betjente og livvagter, som passede på Kurt Westergaard.

Inden han blev ledsaget ud af retssalen sagde Kurt Westergaard til Ritzau, at han ærgrede sig over sagen.

»Det er trist, at det er kommet hertil. Det her handler ikke om penge, men om principper, og nogle gange må man statuere et eksempel,« sagde han.

Uwe Max Jensen dømmes også til at betale sagens omkostninger. Han har inden for de næste fire uger mulighed for at anmode retten om at genoptage sagen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.