Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kundby-pigen får otte års fængsel for terrorplaner

En nu 17-årig pige fra Kundby skal i fængsel i otte år. Det har Østre Landsret netop afgjort.

Der er ekstra sikkerhedsopbud omkring Østre Landsret i København i disse dage, hvor retten behandler en ankesag mod en nu 17-årig pige fra Kundby. I fredags blev hun kendt skyldig i forsøg på terrorisme ved at have planlagt bombeangreb mod to danske skoler, og mandag ventes landsretten at afgøre, hvor lang en straf pigen skal have.
Der er ekstra sikkerhedsopbud omkring Østre Landsret i København i disse dage, hvor retten behandler en ankesag mod en nu 17-årig pige fra Kundby. I fredags blev hun kendt skyldig i forsøg på terrorisme ved at have planlagt bombeangreb mod to danske skoler, og mandag ventes landsretten at afgøre, hvor lang en straf pigen skal have.

En nu 17-årig pige fra Kundby skal i fængsel i otte år.

Det fastslog et nævningeting i Østre Landsret mandag.

14 stemte for, at pigen skulle straffes med otte år, tre stemte for en straf på seks år, mens én person stemte for forvaring.

Pigen blev i fredags kendt skyldig i forsøg på terrorisme ved at have planlagt angreb mod to danske skoler – sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle i Vestsjælland, og den jødiske skole i København, Carolineskolen.

Det store spørgsmål mandag var, hvorvidt pigen blev idømt en forvaringsdom. Forvaring er en af de hårdeste straffe i Danmark, fordi den er tidsubestemt.

Anklager Kristian Kirk gik efter en forvaringsdom til den unge pige med henvisning til, at Retslægerådet, efter at have gennemgået sagen, kom med den anbefaling.

I sin procedure fremhævede anklageren mandag, at Kundby-pigen er dømt for »den alvorligste kriminalitet, vi kender«, og at pigen har en »afvigende« personlighed. Han læste op fra en lægeudtalelse, hvori det fremgår, at Kundby-pigen kan retfærdiggøre alle sine handlinger ud fra sin religion, at hun har en svag identitet og ikke viser tegn på anger, og han konkluderede:

»NCO er ikke bare hvilken som helst almindelig teenager. Det er ikke blot en radikaliseret ung pige, vi står med. Det er en radikaliseret ung pige med en helt særlig profil,« sagde anklageren og forklarede, at der i hans optik ikke er noget »quick fix« til at afradikalisere den unge pige, og at forvaring derfor er påkrævet.

Omvendt krævede pigens forsvarer, Mette Grith Stage, en straf på fængsel i seks år. Det er den straflængde, som Retten i Holbæk nåede frem til, da byretten behandlede sagen i foråret.

Mette Grith Stage fokuserede i sin procedure på, at pigen ikke er tidligere straffet, at hun blot var 15 år på gerningstidspunktet, og at pigens forberedelser til angrebene var »amatøragtige«. Et forhold, som byretten også lagde vægt på i sin strafudmåling.

 

Pigen blev anholdt på sin bopæl i Kundby i Vestsjælland 13. januar 2016 under en totalt mørklagt politiaktion. Siden blev hun tiltalt for forsøg på terrorisme ved at have planlagt terrorangreb mod to danske skoler.

Berlingske har samlet alt det materiale, der kom frem i forbindelse med retssagen, i en rekonstruktion af, hvordan Kundby-pigen blev radikaliseret. Du kan læse rekonstruktionen i tre kapitler her:

Kapitel 1: »Sådan blev en 15-årig teenager fra Kundby danmarkshistoriens første kvindelige terrordømte«

Kapitel 2: Alarmklokkerne bimlede i flere måneder før anholdelsen: Her er Kundby-pigens foruroligende  korrespondancer

Kapitel 3: Kundby-pigens dagbog fra fængslet: Skrev om terrorplaner og TV-programmer

Berlingske nævner ikke pigens fulde navn, selvom hun er dømt skyldig i forsøg på terrorisme og har fået sin straf, af hensyn til pigens unge alder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.