Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kun halvt så mange overlever hjertestop i Region Sjælland

Hjerteforeningen og Lægeforeningen er dybt bekymret over situationen med hjertestop i Region Sjælland.

Kun seks procent af hjertestoppatienterne i Region Sjælland køres direkte i ambulance til et hjertecenter mod 36-59 procent af patienterne i resten af landet. Free//arkiv
Kun seks procent af hjertestoppatienterne i Region Sjælland køres direkte i ambulance til et hjertecenter mod 36-59 procent af patienterne i resten af landet. Free//arkiv

København. Hvis man falder om med hjertestop i Region Sjælland, har man markant ringere chance for at overleve end i landets andre regioner.

Det viser en registerundersøgelse, som Hjerteforeningen og forskere fra Aarhus Universitetshospital har lavet ud fra data fra Dansk Hjertestopregister.

Mens kun seks procent af hjertestoppatienterne var i live en måned senere i Region Sjælland, var det 12-14 procent i resten af landet.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Det er dybt foruroligende med så markant forskel i overlevelsen. Disse tal er meget alvorlige, og dem kan vi ikke ignorere, siger direktør i Hjerteforeningen Kim Høgh.

Lægeforeningen og forskere kæder den markant højere dødelighed sammen med et tiltag, som Region Sjælland kom med i 2011.

Her omlagde regionen akutberedskabet og som den eneste region erstattede man stort set alle speciallæger med såkaldte paramedicinere i både ambulancer og akutbiler.

Andelen af patienter, som overlevede hjertestop, faldt fra 2011 til 2014 i Region Sjælland, men steg i resten af landet, viser de nyeste validerede tal fra 2014.

Samtidig viser tallene, at kun seks procent af hjertestoppatienterne i Region Sjælland køres direkte i ambulance til et hjertecenter mod 36-59 procent af patienterne i resten af landet.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, mener, at regionens tal er "uacceptable".

Årligt falder cirka 4000 danskere om med hjertestop.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.