Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kun få kvinder bærer burka i Danmark

Kvinder, der bærer burka, isolerer sig fra resten af samfundet, og det er trist for integrationen, mener minister på området. Men udbredelsen af burkaer herhjemmme er meget lille, vurderer ekspert.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//190/190940/190940_original.jpg'>Se i stort format</a><br>
<a href='http://images.bm4.metropol.dk//190/190940/190940_original.jpg'>Se i stort format</a><br>

Integrationsminister Rikke Hvilshøjs (V) interesse i at følge en hollandsk undersøgelse, der skal vise, om landet af sikkerhedsmæssige årsager kan forbyde den muslimske klædedragt burka, møder stærk modstand. Både på og uden for Christiansborg.

»Jeg er ikke sikker på, jeg nogensinde har set en burka her i landet, hvis man tænker på den afghanske med gitteret foran øjnene. Jeg tror, udbredelsen her i Danmark er meget, meget lille. Og selv Niqab-dragten, hvor hele ansigtet er tildækket, og kun øjnene er fri, bliver kun båret af en brøkdel af muslimske kvinder,« siger Ulla Prien fra Carsten Niebuhr Instituttet på Københavns Universitet.

Hun forklarer, at langt de fleste kvinder i Danmark, der vælger en form for islamisk klædedragt, nøjes med at dække hår og hals med et tørklæde og gå i tøj, der dækker kroppen til håndled og ankler.

Specialkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder, Mandana Zarrehparvar, er heller ikke begejstret for ministerens melding. Hun mener, at et evt. forbud mod burkaer dels ville være i strid med grundloven, hvor der står, at der er religionsfrihed i Danmark, og dels, at det er en menneskeret, at man frit kan udøve sin religion og klæde sig i overensstemmelse med sin religiøse traditioner.

»En ting er på arbejdsmarkedet, hvor arbejdsgivere har ret til at bestemme, om et tørklæde er i vejen for at udføre et arbejde. Men det er en anden ting, at man i sit privatliv uden for arbejdsmarkedet ikke kan gå i tøj, som man har lyst til,« siger Mandana Zarrehparvar.

Morten Østergaard, integrationsordfører for de Radikale, reagerede i går prompte på Rikke Hvilshøjs udtalelser og kaldte hele sagen en »parodi«.

»Det kan ikke passe, at vi her på Christiansborg skal bruge vores tid på at diskutere, hvad for noget tøj folk må have på. Det er en parodi, at vi står med massive integrationsproblemer, og at vi så bruger vores tid på at diskutere, om folk må gå med en religiøs beklædning. Det er simpelthen et led i den almindelige hetz mod muslimer, som jeg ikke synes, vi skal tillade,« lyder det fra ham.

Også SFs ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge, synes, det er at gå et skridt for vidt at lovgive om folks påklædning.

»Jeg synes ikke, man skal forbyde folk at gå i noget bestemt tøj. Så kalder man det sikkerhedshensyn. Men så kan folk jo heller ikke gå i poncho, som var moderne hele sidste vinter. Hvad bliver det næste? Det er virkelig at skyde gråspurve med kanoner,« siger hun.

Den konservative integrationsordfører Henriette Kjær er også imod at skulle lovgive på området.

»Vi skal hellere se på reglerne for, om en arbejdsgiver må kræve, at man har noget bestemt tøj på, der passer til jobbet. Om man så vil gå rundt med en burka derhjemme, eller når man handler, jamen, det må man jo så have lov til,« mener Henriette Kjær.

Integrationsminister, Rikke Hvilshøj (V), begrunder sin interesse for Holland med, at burkaer isolerer kvinder fra det øvrige samfund - uden at der dog findes undersøgelser af omfanget.

»Jeg vil gerne understrege, at der er stor forskel på at bære en burka og et tørklæde. Grundlæggende handler det om, at kvinder, der bærer burka, isolerer sig, og det er trist i integrationsøjemed. Men hvis vi skal gå ind i det her, kræver det nøje overvejelser. Jeg er overhovedet ikke nået dertil, at et forbud er løsningen, og der kommer ikke nogle initiativer fra mig nu og her. Jeg vil bare følge, hvad de har gang i i Holland,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.