Kronprinsesse af Danmark

Kronprinsesse Mary fortalte ved sin 40 års fødseldag om den lange rejse, siden hun mødte kronprins Frederik for tolv år tidligere. Om forvandlingen til Kronprinsesse, om glæden ved sit arbejde – og ikke mindst sin familie. Men også om usikkerheden: »Gør jeg det nu godt nok?«

Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kronprinsesse Mary mestrer den sjældne kunst at være fuldkommen til stede i nuet. Samtidig vil hun også gerne vil have styr på tingene, fornemmer man. Helt ned i detaljerne. Som da vi i forbindelse med fotograferingen er nede i Kronprinsparrets private have bag Frederik VIIIs palæ.

Vintersolen får søndagens sneslud til at blinke som krystaller i græsplænen. Familiehunden Ziggy springer kådt omkring; den ser sit snit til at lokke Mary til at spille fodbold. Kronprinsessen leverer veloplagt et par præcise skud, alt imens fotografen forsøger at forevige Danmarks kronprinsesse.

Midt i al postyret og bestræbelserne på at gøre alle tilpas, udbryder kronprinsesse Mary:

»Hov, de lys skal ikke være tændt om dagen.«

Hun har fået øje på den lille stribe spotlys, der gemmer sig i græsplænen langs muren ud mod Toldbodgade og Amaliehaven. Lysene er ganske rigtigt tændt, selv om man knapt aner det i dagslyset. Men det er en fejl, og mon ikke Kronprinsessen sørger for, at der kommer styr på det.

Haven bag Frederik VIIIs palæ er ikke prangende, men dog pænt stor af en byhave at være. Her er plads til både barbecuefest, fodboldmål og trampolin, når vejret igen bliver til den slags løjer. Mens vi går rundt i haven, lyder der kanontorden i det fjerne.

Klokken er tolv, og det er dagen, da Danmark har fået endnu en ny, lille prinsesse. Samme morgen har prinsesse Marie født sin og prins Joachims første datter, og således har dronning Margrethe nu fået sit barnebarn nummer otte.

De fire af dem har kronprinsesse Mary og kronprins Frederik leveret; de to senest ankomne, tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine, kunne den 8. januar fejre deres etårs-fødselsdag. Festen blev holdt i Riddersalen i Frederik VIIIs palæ.

Det nyrestaurerede palæ har således allerede været rammen om alt fra »fine selskaber til popcorn«, som Kronprinsessen udtrykker det.

»Det er et hus, der skal leves i, og vi er en ung familie. Det skal være sådan, at vores børn har lyst til at invitere deres venner med hjem. Det skal ikke være så stift, at de ikke kan lave noget, men det er selvfølgelig ikke sådan, at de bare får lov til at fyre den af i Riddersalen.«

2011 har været et begivenhedsrigt år for Kronprinsparret. De blev forældre til tvillinger, og få uger før fødslen flyttede familien fra Fredensborg til København. Fra det mere intime Kancellihuset på Fredensborg Slot til Frederik VIIIs palæ på Amalienborg.

En udfordrende rejse

For kronprinsesse Mary er tvillingerne og det nye hjem på Amalienborg den foreløbige kulmination på en rejse, der tog sin begyndelse, da hun for tolv år siden mødte kronprins Frederik under OL i Sydney i 2000.

Hvilke tanker gør De Dem om den lange rejse, De har været på, nu da De fylder fyrre år?

»40 år er en mærkedag, men jeg synes egentlig ikke, at selve dagen har fyldt så meget i mine tanker. Jeg synes snarere, at jeg i tiden op til min fødselsdag – måske hele det sidste år – har befundet mig i en reflekterende periode af mit liv,« siger Kronprinsessen og erkender, at selv om det har været »en vidunderlig rejse«, så har den også til tider været mere udfordrende, end hun måske har indrømmet over for sig selv.

»Tidligere reflekterede jeg ikke så meget over det, måske fordi det hele er gået så stærkt: At komme til et nyt land, at få en ny tilværelse, en ny rolle. At blive gift, lære en ny kultur og et nyt samfund at kende. At komme fra den anden side af Jorden med en helt anden opvækst og så skulle udfylde denne rolle i en institution som kongehuset, der er så stærkt forankret i alle danskere.

Det var en stor mundfuld

»Jeg følte meget stærkt, at jeg skulle bevise, at jeg kunne leve op til forventningerne. Derfor prøvede jeg at kontrollere så meget, som jeg nu engang kunne kontrollere, og jeg lukkede måske døre til sider af min personlighed,« siger kronprinsesse Mary og føler alligevel, at hun hele tiden har været sig selv.

»Men måske i en lidt begrænset udgave. Jeg tror, det var min måde at beskytte mig selv på. Og velsagtens også udtryk for en naturlig usikkerhed, når man tænker på, at en person fra Tasmanien lander i den danske kongelige familie. Jeg synes, at jeg i årenes løb har lært at give mere slip. Men jeg kunne godt blive bedre til det.«

Hvordan greb De rollen an som Kronprinsesse?

»Jeg har hele tiden følt, at jeg havde fat i de sider, som var vigtige for mig, og de ting, som jeg interesserede mig for; Hvordan bruger jeg mine evner og færdigheder til gavn for Danmark? Hvordan repræsenterer jeg bedst mit land som den person, som jeg er? Selvfølgelig har jeg også søgt al mulig rådgivning. og jeg har observeret og lært af alle de andre familiemedlemmer. Hvordan gør de det? Hvordan kan jeg bidrage til det store billede og samtidig være mig selv inden for mit område? Og det er dét personlige præg, som alle medlemmer af kongefamilien har.«

Deres svigerfar, Prinsgemalen, har engang sagt, at der ikke findes nogen manual til jobbet som prinsgemal. Tilsvarende findes der vel heller ingen manual for kronprinsesser?

»Nej, ikke formelt, selv om jeg har læst, at jeg har gået i prinsesseskole. Nogle gange kunne man godt have ønsket sig det, men først og fremmest handler det om, at man skal lære sit land at kende. For hvis jeg skal stå som repræsentant for mit land udadtil og også indadtil, så skal jeg kende landet godt. Jeg tror, man skal føle sig frem, og så skal man følge sit hjerte, for man skal arbejde med det hele resten af sit liv.«

Mødet med danskerne

Kronprinsesse Marys entré i det danske kongehus blev helt fra begyndelsen mødt med begejstring fra danskerne, og sammen med Kronprinsen er hun eksponent for fornyelsen af det danske monarki.

Hvad betyder den respons, De får fra befolkningen, for dem personligt?

»Det kan stadigvæk opleves meget overvældende, når man kommer ud og møder den varme, som stråler op imod én. Det er dejligt at mærke, at man har den opbakning i befolkningen for det, man laver. At folk synes, at det har betydning. At man nogle gange kan gøre en forskel for et enkelt menneske, andre gange for mange mennesker. Det er også rørende med de mennesker, der møder op for at hilse på én. Det kan bringe tårer til øjnene. En gammel dame, som har siddet og ventet hele morgenen, og så griber hun fat i ens hånd og siger: ’Tusind tak’. Man føler ikke, at man har gjort noget, der kan fortjene så stor kærlighed fra fremmede mennesker. Det er med til at overbevise mig om, hvor vigtig en del kongehuset er af den danske identitet. Det er jeg sikker på, at min svigermor, Dronningen, også har mærket under sit 40 års regeringsjubilæum.

Hvordan oplevede De mødet med danskerne? Er der noget, De har haft svært ved at vænne Dem til?

»Det var ikke det store kulturchok, da jeg kom til Danmark. Jeg blev så varmt modtaget af min mands venner og af familien, så mit første møde med danskerne var meget positivt. Jeg faldt hurtigt til, og når du spørger, om der var ting, som undrede mig, var det mest de små ting. Som når jeg var til fest og ikke fik lov til at spise, fordi jeg skulle skåle hele tiden, og at der var uendelig mange taler. I begyndelsen kunne jeg jo ikke forstå, hvad de sagde, med mindre jeg var så heldig at få en bordherre, der var god til at oversætte. Så sad man til bords i en evighed. Det var hyggeligt, men anderledes end hvad jeg var vant til.«

Kronprinsesse Mary har derimod aldrig haft problemer med den danske humor, fortæller hun.

»Det er den samme, lidt sorte humor, som altid har ligget mig nær. Som nu Søren Østergaard og hans figur Bager Jørgen. Det er bare så langt ude. Han optrådte også til vores bryllup på Christiansborg, men det var før, han fik melallergi på hænderne,« siger Kronprinsessen med henvisning til Østergaards seneste optræden ved Dronningens jubilæumsforestilling i DRs Koncertsal,Føler De Dem i dag som dansker?

»Ja. Jeg er dansker. Jeg har en baggrund, som jeg er stolt af og glad for og trækker på, hvor det er relevant. Det er en del af den person, jeg er, og det vil det altid være. Det har været med til at forme mig, før jeg kom til Danmark, og også efter jeg kom til Danmark.«

Så De savner ikke Australien?

»Australien er et fantastisk land. Det er det. Og jeg er glad for, at jeg blev født der og voksede op der, og at min familie flyttede derud. Hvis man tænker lidt højtflyvende, så er det kun en generation siden, at mine forældre kom fra denne del af verden (Skotland, red.). Måske er det en af årsagerne til, at jeg trives så godt i Danmark,« siger kronprinsesse Mary og tilføjer, at selv om hun trives, når hun er i Australien, glæder hun sig altid til at komme hjem til Danmark igen. »For mig handler savnet i dag mest om min familie og kære venner.«

Er der sider ved den danske mentalitet, som De har haft svært ved at vænne Dem til?

»At nogen holder sig tilbage, fordi man ikke skal være bedre end andre. Jeg synes, at man skal dyrke den gave, man har fået, til det yderste. Man skal være taknemmelig over de evner, man har, og folk omkring én skal også støtte op omkring det. Så den tilbageholdenhed har jeg det lidt svært med,« siger Kronprinsessen og tilføjer, at hun selv kommer fra en baggrund, hvor børn konkurrerede på livet løs om at vinde – enten i hold eller individuelt.

»Og det er en god følelse. At man yder sit bedste og får ros for at have gode færdigheder; om det nu er i matematik, sport eller noget tredje. Hvis man altid yder sit bedste, kan man ikke sætte spørgsmålstegn ved noget. Hvis man derimod altid får at vide, at middel er okay, kommer man ingen steder hen. Men vi er godt på vej, og den nye generation holder sig ikke tilbage. Danmark som land er også godt på vej til at gøre sig endnu mere konkurrencedygtig på det globale marked. Det er vi blevet rigtig gode til,« siger hun og tilføjer:

»Egentlig er det lidt mærkeligt, for danskerne stiller store forventninger til sig selv. Det gør de. Men samtidig … »Uh, måske var jeg lidt for meget fremme i skoene.«

Ansvar og usikkerhed

Kronprinsessen har tidligere erkendt, at tabet af anonymitet til tider har været en høj pris at betale.

Hvis De ser på det i dag, hvilken udfordring synes De så har været den største?

»Måske skal man sige de to største udfordringer. Den ene er at være en offentlig person. At blive omtalt og at mange har en holdning til, hvordan man gør ting, hvordan man bevæger sig, hvad man siger, hvordan ens hår sidder. Når man ikke er vant til det, føler man sig utrolig eksponeret. Man vænner sig lidt til det, men jeg har aldrig været en person, som søgte efter at være i centrum. Det var altid mine veninder, som var i centrum, og jeg nød at kigge på dem. Den anden udfordring er at lære at tro på mig selv. Gør jeg nu tingene på den rigtige måde? Har jeg bevist det godt nok, at jeg magter min opgave? Jeg har ikke nogen baggrund for at kunne det, så jeg har gjort mig megen umage. Jeg følte, at jeg var nødt til at overbevise alle: ’Jeg lover jer. Jeg skal nok løfte den opgave.’ Så der har da været tvivl og usikkerhed, og det har jeg dækket godt, for der er ikke mange, der tror, at jeg kan være usikker. Min måde at dække over usikkerheden var at forsøge at kontrollere alt, hvad der kan kontrolleres. Men i virkeligheden kan man ikke kontrollere ret meget,« siger kronprinsesse Mary og fortæller, at hun i begyndelsen af sit hverv som kronprinsesse havde en tendens til ligefrem at overforberede sig.

»Hvis jeg skulle ud til noget, der handlede om hjertekarsygdomme, byggede jeg et helt nyt ordforråd op for at kunne tale med de mennesker. Dagen efter var det måske et besøg i Vollsmose, hvor jeg skulle tale med udlændinge om at være indvandrere i Danmark. Hver gang jeg skulle ud, lærte jeg et helt nyt ordforråd og satte mig ind i baggrunden for de forskellige emner, så du arbejder sindssygt hårdt for at følge med. Folk blev ligefrem forbløffede, men det var altså min måde at dække over usikkerheden på. Jeg følte ikke, at der var plads til at træde forkert.

Der ligger et stort ansvar på Deres skuldre, men som kronprinsesse har De også mulighed for at gøre en forskel for mennesker. Synes De, at regnskabet balancerer?

»Da jeg sagde ja til min dejlige mand, sagde jeg også ja til det ansvar. Jeg var fuldt bevidst om, hvad rollen indebar. Sammen med ansvaret har jeg fået store privilegier, så det giver en vis balance. Men det er også et stort privilegium at kunne skabe opmærksom om emner, der er tabuiserede, eller være i stand til at kaste lys på sager som har brug for opmærksomhed. Endelig føler jeg et meget stort ansvar for mine børn. For deres opvækst. Børnene opfatter deres verden som almindelig, men udadtil er den ualmindelig. Men igen. Enhver mor føler et stort ansvar,« siger kronprinsesse Mary og kalder hele perioden fra sin forlovelse med Kronprinsen og frem til sin 40-års fødselsdag i dag for »en lang etableringsfase«.

Familielivet

Senest har tvillingernes ankomst naturligt nok fyldt meget i Kronprinsparrets liv.

»Vi føler os så velsignet, at vi har fået fire sunde, raske, dejlige og glade børn. Først en dreng og en pige, og så tvillingerne. Det var – wow! Vi skal have tvillinger. Jeg ved godt, at vi har god hjælp, men en mor, der skal amme tvillinger og har to større børn i forvejen, det er alt andet lige virkelig hårdt. Samtidig er det en af de dejligste perioder i ens liv, fordi man er lukket inde i den lille boble med sine små og uskyldsrene børn. De er bare, som Gud leverede dem.«

Men det blev ikke til nogen lang barselsorlov med tvillingerne? Efter fem måneder var De i fuld sving igen?

»Jeg tænkte, at jeg kunne sige ja til et par ting, og så fik det pludselig sit eget liv. Sådan gik det, og det er måske også derfor, at jeg er inde i den her reflektionsperiode. Der er nok behov for en lille justering,« siger Kronprinsessen og indrømmer, at hun har svært ved at sige nej til opgaver og i virkeligheden er sin egen værste fjende.

»Der var aldrig nogen, som sagde: ’Hov, hvor er hun henne?’ Jeg følte ikke, at der var nogle forventninger om, at jeg skulle tilbage i offentligheden. Men det var arrangementer, som jeg havde sagt ja til to år tidligere, og som stod i kalenderen. Pludselig var der mange møder i ammestuen. Selv om jeg får børn, kan jeg ikke bare melde mig ud.«

Selv om Kronprinsparret har både barnepiger og anden god hjælp i hverdagen, kræver fire børn alligevel en del knofedt.

»Vi får god hjælp, og vi skal ikke selv vaske tøj. Vi har et stort hus, et personale, et sekretariat og nogle store fonde at drive. Men først og fremmest er der familien, som skal trives. At opleve hele den søskendeflok sammen. Man sidder bare helt stille og observerer. Den kærlighed, der strømmer mellem dem. Det er, hvad rigdom er. Når man har fire børn, får nattesøvn desuden en helt ny betydning,« tilføjer kronprinsesse Mary og beretter malende om flyveturen hjem fra Australien, da hun fik onde blikke af sine medpassagerer.

Kronprinsparret havde besøgt Australien som led i et dansk erhvervsfremstød. Af sikkerhedshensyn fløj Kronprinsen hjem sammen med prinsesse Isabella, mens Kronprinsessen fløj sammen med tvillingerne og prins Christian.

»Da jeg bevægede mig frem gennem flyet med tvillingerne og Christian, kunne jeg se, at folk tænkte: ’Bare hun ikke skal sidde ved siden af mig. Det går aldrig godt.’ Det gjorde det nu, for Kronprinsparret har vænnet deres børn til faste rutiner, så »vi har heldigvis meget rolige børn«.

Arbejdslivet

Kronprinsparrets hjem er også en arbejdsplads, både for dem selv og en masse andre mennesker, så det kan være vanskeligt helt at adskille arbejde og privatliv, indrømmer Kronprinsessen.

»Det kan godt være en udfordring, for på en måde er man altid sin rolle, for man er sig selv i sin rolle. Vores arbejde befinder sig rent fysisk i vores hjem. Ved siden af vores hjem ligger vores sekretariat, og vi har personale, som kan stille spørgsmål på alle tider af dagen. Så der kan nemt opstå en gråzone mellem arbejde og privatliv. Sådan tror jeg altid det vil være. Samtidig er man er nødt til at have tidspunkter, hvor man er hundrede procent privat. Det er man. Men jeg vil da tro, at både Kronprinsen og jeg ville ønske, at vi kunne skille det bedre ad.«

Arbejde og privatliv?

»Ja. Men arbejde fylder meget i vores hverdag, og man kan ikke lige sige: »Nu er det privat, og nu er hun kronprinsesse. Sådan fungerer det ikke.«

Hvordan har De det med kritik og mere eller mindre fantastiske historier om Dem og Deres familie i pressen? Får De aldrig lyst til at tage bladet fra munden?

»Det er et vilkår, som nok altid vil være der, men man kan da godt blive frustreret. Som når nogen skriver, at jeg ikke har noget socialt engagement. Når jeg nu ved, at vi gennem Mary Fonden rækker ud til hundredtusinde af børn ved at fremme en kultur, som gør mobning uacceptabelt og tilsvarende har hjulpet titusinder af voldsramte kvinder. Omvendt skal man selvfølgelig lytte til kritik, hvis det er noget, man kan komme videre på. Men skal jeg tale fra hjertet, synes jeg ikke, det er særlig rart, især ikke hvis man føler, at kritikken er uberettiget.«

En af Deres første opgaver efter tvillingernes fødsel var rejsen til Afrikas Horn i forbindelse med sultkatastrofen. Hvorfor?

»Vi har selvfølgelig nogle officielle gøremål, som ligger fast i årets løb, men der er også plads til vores egne aktiviteter og til at improvisere. Turen til Afrikas Horn sidste år var en sådan improviseret rejse, for her følte jeg virkelig, at jeg kunne gøre en forskel. Jeg ville gerne rejse ud og gøre danskerne opmærksom på den forfærdelige situation, som var ved at blive lidt glemt. Det er en meget langvarig katastrofe. Det kunne jeg ikke sige nej til.«

Er Afrika-rejsen udtryk for en ny udvikling af Deres rolle som kronprinsesse?

»Ja, jeg synes, det har været en naturlig udvikling. Man tager små bidder med sig, og man får noget erfaring, ny viden, og så udvikler ens interesser sig også. Jeg sagde ja til de første protektioner, fordi det var noget, som interesserede mig. Det var områder, som jeg syntes var lidt glemt. Som mennesker har vi et naturligt behov for fællesskab, og det er grundtanken i Mary Fonden. Derfor har vi blandt andet sat fokus på mobning, på voldsramte kvinder, og senest på ensomhed. Det er reelle problemer i vores samfund og kan alle føre til social isolation.«

Også erhvervslivet bejler til Kronprinsessen, og også her håber hun at kunne gøre en forskel. For nylig fremhævede direktør Karsten Dybvad fra Dansk Industri kongehusets store betydning som »ambassadører« for dansk erhvervsliv ude i verden.

Hvordan har De selv oplevet at deltage i erhvervsfremstød – som da De og Kronprinsen sidste år var i Australien?

»Ja, vores tur sammen til Australien og Kronprinsens rejse til Vietnam er gode eksempler. Det er en stor glæde at kunne repræsentere Danmark, for Danmark har meget at byde på, og med hensyn til Australien, kom vi på det helt rigtige tidspunkt. Man havde lige vedtaget en ny lovgivning til at nedbringe CO2-udslip, og så kom vi med en relevant erhvervsdelegation med forslag til løsninger. Men det er selvfølgelig ikke op til mig at vurdere, hvor vi gør en forskel,« siger Kronprinsessen og tilføjer, at ligesom alt andet kræver også disse rejser megen forberedelse.

Fremtiden

En dag ude i fremtiden skal Kronprinsparret være konge og dronning af Danmark. Kronprinsesse Mary har tidligere sagt, at hun og Kronprinsen vil udfylde rollen som regentpar på deres egen personlige måde, »sådan har hvert eneste regentpar gjort det«.

Hvilke tanker gør Kronprinsessen sig om den kendsgerning, at De en dag skal være dronning af Danmark?

»Ser man på tanken helt isoleret, er det en stor mundfuld. Jeg har det sådan, at man skal fokusere på, hvor man er her og nu. Det er måske mere et princip om, hvordan man vil leve sit liv. Man ved aldrig, hvad fremtiden byder på, og lige her og nu ved jeg ikke, hvor vi er på vores rejse til den tid.«

Hvilke ønsker har De for Deres børns fremtid?

»Jeg vil ønske alt for mine børn. Nogle gange tænker man, at bare man dog kunne give sine egne erfaringer videre til sine børn. Men de skal gøre det på deres egen måde. De er dem, og jeg er mig. Man vil jo gøre alt i verden for dem, og kunne man lette deres vej, gjorde man det. Samtidig ved man, at de skal igennem både store glæder og store udfordringer. Jeg tror ikke, man skal prøve at udjævne livet for meget for sine børn. Heller ikke selv om man ikke bryder sig om det, når de er kede af det. Livet skal ikke foregå på en lang vandret streg, for så opnår man heller aldrig den store lykke,« siger kronprinsesse Mary og mener, at svære tider er med til at gøre os mere tolerante og forstående.

»Modgang giver en god ballast for resten af ens liv. At miste min mor, det gav for eksempel mig en dybde og en stærkere tro, som jeg ikke havde før. I sorgen er tiden ens eneste og bedste ven, og med tiden opnår man en form for accept og forståelse for, hvad der er sket,« siger Mary og bliver tydeligt bevæget ved mindet om sin mor.

»Selvfølgelig er det forfærdeligt, når man står midt i mørket, men når man kommer ud af mørket, har man nogle sider med sig, som gør, at man er på vej et andet sted hen. Jeg tror, det er den rejse, alle mennesker foretager i livet.«

Hvis De skal gøre status over Deres liv i dag, hvordan kunne overskriften så lyde?

»Det er vist godt gået, hvis man kan opsummere sit liv i en overskrift. På familiefronten føler jeg mig meget, meget velsignet. Jeg har den mest vidunderlige mand i verden, som jeg elsker så højt, som man kan elske en anden. Sammen har vi fire glade og sunde og raske børn. Se! Det bliver allerede en lang overskrift, et helt kapitel for sig.«

Alder synes at være et kæmpe issue i dag. Hvordan har De det egentlig med at blive ældre?

»Jeg synes, det er dejligt. Jeg tænker ikke over min fysiske alder. Jeg befinder mig i en vidunderlig periode af mit liv. Som fyrreårig ved man bare så meget mere om, hvad livet handler om. Det handler om at være til stede her og nu – men jeg glæder mig også til min fortsatte rejse. Jeg er meget taknemmelig for alt det, jeg har været igennem, for det har været med til at forme mig som den person, jeg er i dag. Jo ældre man bliver, jo bedre bliver man også til at sortere. Hvad skal jeg tage med mig, og hvad har jeg ikke brug for mere? Hvad skal jeg give slip på?

Hvis De her til slut skulle komme med et personligt ønske?

»Så skulle det nok være at lære at tro mere på mig selv og at give mere slip.«

Har De også et ønske for Danmark?

»Ét ønske er ikke nok. For man vil ønske alt for sit land.«


Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.