Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kronisk syge børn har større risiko for meningitis

Der er øget risiko for meningitis, blandt børn der lider af kroniske sygdomme.

I Danmark er der en lav forekomst af meningokoksygdom. Derfor er vaccinen imod meningokokker heller ikke en del af børnevaccinationsprogrammet. Free/Colourbox
I Danmark er der en lav forekomst af meningokoksygdom. Derfor er vaccinen imod meningokokker heller ikke en del af børnevaccinationsprogrammet. Free/Colourbox

København. Stivhed i nakken, hovedpine og høj feber er symptomer, mange forældre ved, at de skal være opmærksomme på hos deres børn. Symptomerne kan nemlig være tegn på meningitis, som også kaldes hjernehindebetændelse.

En bestemt gruppe af børn har øget risiko for at blive smittet med meningitis, viser et nyt forskningsprojekt fra Hvidovre Hospital.

- Vi har undersøgt et bredt spektrum af kroniske sygdomme hos børn og har fundet, at der er en sammenhæng mellem kroniske sygdomme og meningokok-infektioner. Så jeg tør godt konkludere, at børn med kroniske sygdomme har øget risiko for at få meningokok-infektioner, udtaler læge Lene Fogt Lundbo fra Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Forskningsprojektet har undersøgt en lang række kroniske sygdomme - lige fra astma til diabetes - og har fundet, at der er en tre gange øget risiko for meningitis blandt børn med tre kroniske sygdomme.

- Vi har haft en idé om, at børn, der er kronisk syge, kunne have en øget risiko, ligesom de har ved øvrige infektioner. Så på den måde er resultatet måske ikke så overraskende, men det er aldrig vist før i verden, fortæller Lene Fogt Lundbo om forskningsresultatet.

I Danmark er der en lav forekomst af meningokok-infektioner. Derfor er vaccinen imod meningitis heller ikke en del af børnevaccinationsprogrammet.

Selv om resultaterne viser, at risikoen for meningitis er øget blandt børn med tre eller flere kroniske sygdomme, kan man ikke ud fra forskningsprojektet sige, at man bør vaccinere mod meningokokker, fordi ens barn lider af lunge-, hjertesygdom eller diabetes. Forekomsten er ganske enkelt for lille til at lave konklusioner baseret på de enkelte kroniske sygdomme.

- Man ved, at børn med nogle bestemte immundefekter har ekstremt øget risiko for infektioner. Og vi tror, at når børns immunforsvar er ekstra presset af flere forskellige kroniske sygdomme, så er der større risiko for meningokoksygdom, fortæller Lene Fogt Lundbo.

Antallet af meningokok-tilfælde i Danmark har været gradvist faldende i en årrække. Og selv om der i den senere periode har været nogle tilfælde af en bestemt type meningokokker, er antallet af tilfælde stadig meget lavt, understreger Lene Fogt Lundbo.

- Forældre med kronisk syge børn skal ikke blive meget forskrækkede, for det er stadig en meget lille risiko. En meget, meget lille risiko, som er øget fire gange, er stadig en meget lille risiko, siger hun.

Fokus for forskningsprojektet er derfor at afdække, hvem der vil kunne have gavn af en vaccine.

Lene Fogt Lundbo tilføjer, at der skal laves opfølgende studier for at bekræfte deres fund i forskningsprojektet, men at der tegner sig et klart billede. Der arbejdes i øjeblikket på lignende forskning på voksne.

/ritzau fokus/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.