Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Krisen har ændret vores flyttevaner

Folk med arbejde søger mod storbyerne, mens tilflytterne i yderområderne ofte er arbejdsløse eller pensionister, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Den økonomiske krise har ændret danskernes flyttemønstre, skriver Jyllands-Posten.

Hovedstadsområdet, Nordsjælland og Østjylland tiltrækker i massiv grad folk i job, ligesom højtuddannede og børnefamilier oftere bliver boende i storbyerne frem for som tidligere at søge mod hus og have i provinsen, mens folkepensionister, arbejdsløse, efterlønnere og førtidspensionister i stigende grad søger væk fra storbyerne og flytter mod billigere boliger i landområderne.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at der i dag er markant forskel på arbejdsmarkedstilknytningen blandt de folk, som flytter til en ny kommune.

I Vest- og Sydsjælland er 28 procent af tilflytterne enten arbejdsløse, folkepensionister eller førtidspensionister, på Fyn er tallet 22 procent, mens det tilsvarende tal for København kun er 9 procent.

»Flyttemønstrene er påvirket af krisen og er en kæmpe udfordring for områder langt fra de to vækstcentre. Skævvridningen er blevet endnu større,« siger Lars Andersen, der er direktør i AE.

Han peger blandt andet på Lolland, hvor 44 procent af tilflytterne er uden for arbejdsmarkedet.

Lektor Henrik Toft fra Roskilde Universitet har foretaget en analyse, der viser, at der fra 2006 til 2012 er sket et fald på 50 procent, når det gælder antallet af børn, der flytter væk fra Region Hovedstaden, mens faldet er 35 procent for de 25-35-årige.

»Frem til krisen flyttede far, mor og barn typisk ud af lejligheden i København, når de var færdiguddannede, for at søge job og bolig i en kommune i Region Sjælland. Den trafik er næsten ophørt. Nu bliver familierne i storbyen og pendler derfra,« siger han.

Lektor i økonomisk geografi på Københavns Universitet, Høgni Hansen, siger, at krisen har betydet, at jobbet er blevet et afgørende flytteparameter – langt vigtigere end herlighedsværdi og sociale relationer.

»Det påvirker flyttestrukturen og gør folk mindre risikovillige,« siger han til Jyllands-Posten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.