Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Krise og uddannelse skyld i færre børn

Men det behøver ikke at resultere i færre danskere, at fødselsraterne falder, forklarer en ekspert.

Under tidligere kriser har en årgang af mødre fået det samme antal børn, som den forrige, de har blot udskudt det ind til tiderne var bedre.
Under tidligere kriser har en årgang af mødre fået det samme antal børn, som den forrige, de har blot udskudt det ind til tiderne var bedre.

Kvinders måde at gå gennem livet på udfordrer fertiliteten. Sådan var situationen også i forbindelse med de økonomiske kriser 30erne og 80erne, men den nuværende situation er speciel.

Mogens Nygaard Christoffersen, seniorforsker ved SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, vurderer, at den økonomiske krise betyder, at unge mennesker er mindre tilbøjelige til at stifte familie tidligt, fordi ringe fremtidsudsigter og et hårdt jobmarked skræmmer dem fra det.

»Samtidig med at der er en stor økonomisk krise, uddanner kvinder sig som aldrig før, derfor udskydes tidspunktet for familiestiftelsen mere, end vi har set før,« siger Mogens Nygaard Christoffersen.

Han understreger, at samfundet har stor glæde af, at kvinderne uddanner sig.

»Der bliver gjort rigtigt meget for, at unge uddanner sig hurtigt, men det gør det svært at stifte familie,« uddyber han.

Ifølge Mogens Nygaard Christoffersen har kriser tidligere haft en effekt på, hvornår danskerne får børn, men i de tilfælde har en årgang af mødre fået det samme antal børn, som den forrige, de har blot udskudt det ind til tiderne var bedre.

Men sammenfaldet af krise og de længere uddannelser gør, at forskeren tvivler på, at der blot er tale om en udsættelse. Kvinderne kan - lige som en række forskere fra Rigshospitalet onsdag har forudsagt i en kronik i Politiken - ende med slet ikke at få børn.

Indtil videre er Danmarks befolkningstal dog ikke faldende, forklarer seniorforskeren, fordi de lavere fødselsrater opvejes af indvandringen til Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.