Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kriminelle skylder milliarder i sagsomkostninger

Stor gæld får dømte til at begå ny kriminalitet.

Arkivfoto - indsat.
Arkivfoto - indsat.

Kriminelle der har udstået deres straf og står på tærsklen til en ny start i livet er ofte tynget af enorm gæld til samfundet i form af sagsomkostninger, skriver Jyllands-Posten.

I perioden fra 2010 til 2012 er dømtes gæld til sagsomkostninger vokset , så den ved udgangen af 2012 lå på omkring 2 milliarder kroner, viser en opgørelse fra Skat, der har til opgave at inddrive pengene.

Det lykkedes at få 24 millioner kroner hjem fra de omkring 60.000 danske skyldnere i 2012.

En stor gæld gør det svært for den dømte at komme videre i livet efter endt afsoning. Det viser en endnu ikke offentliggjort ph.d.-afhandling som Annette Olesen fra Syddansk Universitet er i gang med.

- Gælden er for de fleste en begrundelse for at vende tilbage til kriminalitet. Især er økonomien det første år efter løsladelsen afgørende for, om man klarer sig, siger hun til Jyllands-Posten.

Hun påpeger, at vilkårene er langt mindre stramme andre steder i Europa, hvor man enten har man bedre muligheder for eftergivelse af gælden, eller også tager man i modsætning til Danmark hensyn til den dømtes indkomstniveau, når man afgør, hvor meget der skal betales i sagsomkostninger.

SF er positive over for muligheden for helt eller delvist at slippe for regningen for sagsomkostningerne efter afsoning.

- I dag modvirker omkostningerne reelt, at man kommer ud af passiv forsørgelse og kriminalitet. Derfor vil vi gerne, at der blev bedre muligheder for at eftergive gælden, for eksempel hvis folk viser en ekstra indsats ved at holde sig fra kriminalitet i en periode, får et job eller uddannelse, siger retsordfører Karina Lorentzen (SF).

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.