Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kriminelle kæmper i konfliktzoner

Ny PET-analyse advarer om, at kriminelle rejser ud for at kæmpe i verdens brændpunkter. Og at de kommer tilbage som radikaliserede krigere, der kan udgøre en terrortrussel herhjemme.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Ikke alene rejser personer fra Danmark og andre vestlige lande til Syrien, Somalia og andre af verdens brændpunkter for at kæmpe med oprørs- og terrorgrupper. Der ses også »en stigende tendens til overlap mellem kriminelle og militante islamistiske miljøer«.

Det fremgår af en ny analyse fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, som offentliggøres i dag. Heri beskriver tjenestens Center for Terroranalyse, CTA, hvordan de såkaldte foreign fighters opbygger militante færdigheder, indgår farlige forbindelser og vender hjem som terrortrusler.»Vores bekymring bliver ikke mindre af, at det er relativt let at rejse til Syrien, og at rejsen dertil ofte bliver faciliteret af netop militante islamistiske netværk,« uddyber PET-chef Jakob Scharf over for Berlingske:»Det betyder, at nogle af de tilrejsende ikke nødvendigvis er radikaliserede på forhånd, men at de i høj grad risikerer at blive det. Det gælder også i forhold til nogle af de tilrejsende, som har kriminel baggrund fra bandemiljøer.«PET ønsker ikke at sætte et præcist tal på, hvor mange personer med tilknytning til Danmark, som ifølge tjenesten kæmper eller har kæmpet ude i konfliktzonerne. Men PET vurderede for nylig, at mellem 25 og 40 personer med tilknytning til Danmark havde fået træning eller deltaget i militante aktiviteter med terrorgruppen al-Shabaab i Somalia.Ahmed Samsam stod i efteråret frem og forklarede på DR, hvordan han havde udskiftet de danske fængsler med træningslejre og oprøret i Syrien, hvor hans far stammer fra. Selv er han vokset op i Vollsmose i Odense og har haft »en kriminel løbebane i cirka otte-ni år«. Kort inden interviewet skrev han på Facebook: »Min religion, mit folk, min jord. Mit liv er én dråbe i dit hav, et sandkorn i din ørken, en sten i dine bjerge, et græsstrå i dine marker. Er klar til at ofre hver eneste dråbe for at skåne min ære. Hellere dø med ære end at leve uden. 30 dage i Syrien er mit livs højdepunkt«.

Rekruttering og radikalisering

Fænomenet foreign fighters opstod i nyere tid i Afghanistan 1979-1988. Her deltog personer fra hele den arabiske verden i kampen mod de sovjetiske besættelsesstyrker. Senere kom de til at udgøre kernen i terrororganisationen al-Qaida. I dag deltager tilrejsende krigere i en række konflikter i den muslimske verden, herunder i Irak, Yemen, Afghanistan, Somalia og senest Syrien.

Rekrutteringen sker bl.a. ved hjælp af internettet, beskriver PET-analysen. Og den somaliske terrorgruppe al-Shabaab producerer eksempelvis propaganda-videoer, hvor foreign fighters fra Vesten opfordrer andre vesterlændinge til at melde sig.PET understreger i analysen, at et ophold i et konfliktområde ikke er ensbetydende med, at vedkommende bliver en terrortrussel i Danmark:»Men det kan have et væsentligt radikaliserende potentiale, som kan øge sandsynligheden for, at man er rede til at udføre en terrorhandling, også selv om man ikke tidligere har haft tilknytning til militante islamistiske miljøer,« konkluderer PET.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.