Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Krigsveteran tiltalt for stribevis af bombetrusler

Lufthavne og indkøbscentre blev afspærret under byge af bombetrusler i oktober. En krigsveteran er tiltalt.

Arkivfoto: Sagen bliver behandlet ved Retten i Næstved 24. og 30. maj.
Arkivfoto: Sagen bliver behandlet ved Retten i Næstved 24. og 30. maj.

I løbet af få timer en oktobereftermiddag i fjor udsendte en 31-årig krigsveteran ifølge anklagemyndigheden en kaskade af bombetrusler med islamistisk ordlyd.

Intet i sagen tyder dog på, at manden skulle være islamist.

Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har rejst tiltale mod manden for at have fremsendt 18 trusler. De førte til, at lufthavnene i Tune og Tirstrup blev evakueret og lukket i flere timer.

Også butikscentrene Ro's Torv i Roskilde og Vestsjællandscentret i Slagelse blev evakueret og afspærret.

Allerede samme dag - det var den 17. oktober - fandt politiet frem til den 31- årige, som blev anholdt. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet.

Dengang blev han sigtet for fire trusler, men siden er der kommet flere sigtelser til. Og anklagemyndigheden har altså vurderet, at der er grundlag for at tiltale manden for 18 forhold.

Blandt modtagerne af mandens mail er flere lufthavne, en stribe indkøbscentre og hospitaler samt universitetet og handelshøjskolen i København.

Ordlyden i mandens mails var forskellig fra sted til sted, men var i store træk af samme skuffe. For eksempel skrev han til Frederiksbergcentret klokken 13.07:

»I vil blive ramt i dag. Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu akbar!«

Magasin du Nord på Kongens Nytorv i København modtog følgende mail:

»En bombe springer snart i jers center. Allahun akbar! Allahu akbar! Allahu akbar!« (stave- og grammatikfejl er direkte citeret).

Under grundlovsforhøret i oktober fortalte manden, at han er krigsveteran, og at han lider af posttraumatisk stress.

I første omgang har anklagemyndigheden lagt an til at få manden straffet med en almindelig fængselsdom. Dog har man i anklageskriftet taget forbehold for en anden påstand end straf.

Anklager Susanne Bluhm oplyser, at man afventer en erklæring fra en mentalundersøgelse, som manden har gennemgået, inden den afgørelse bliver truffet.

Sagen bliver behandlet ved Retten i Næstved 24. og 30. maj.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.