Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Krigen om kaserner og flådestation er brudt ud

De borgerlige partier kræver frie hænder til forsvarschefen til at foreslå lukninger af forsvarets tjenestesteder. Det bringer Flådestation Korsør tilbage i det politiske spil om, hvilke partiers bagland der rammes.

Flådestation Korsør er hjemhavn for Søværnets tre nye fregatter og for Søværnets hjemlige små patruljefartøjer af Diana-klassen. Men står det til Venstre og de Konservative, er flådestationen ikke fredet mod lukning.
Flådestation Korsør er hjemhavn for Søværnets tre nye fregatter og for Søværnets hjemlige små patruljefartøjer af Diana-klassen. Men står det til Venstre og de Konservative, er flådestationen ikke fredet mod lukning.

Forsvarschef Peter Bartram skal have frie hænder til at foreslå lukninger og omflytninger overalt i forsvaret.

Det kræver de to borgerlige forsvarsordførere, Lene Espersen (K) og Troels Lund Poulsen (V). Det sker efter et månedlangt hidtil forgæves forsøg på at blive enige med forsvarsminister Nick Hækkerup (S) om formuleringen af det skriftlige opdrag til forsvarschefen, der skal komme med forslag til lukninger af tjenestesteder i forsvaret inden udgangen af marts.

Ved præsentationen af forsvarsforliget den 30. november fastslog forsvarsministeren over for Berlingske, at forsvarschefen kun skulle komme med forslag om lukninger inden for Hærens område. Men det ville de to borgerlige partier ikke acceptere, og de har derfor forlangt at godkende den instruks, som forsvarschefen skal have. Mere end en måned efter forligets indgåelse er instruksen ikke færdig.

Med kravet om frie hænder til forsvarschefen er Flådestation Korsør bragt tilbage i spil som i hvert fald principielt lukningstruet.

»Forsvarschefen må have frie hænder, og jeg vil ikke pege på det ene eller det andet. Ingen skal være nervøse, men alle må acceptere, at de beslutninger (om lukninger og omflytninger, red.), der bliver truffet i foråret, primært bliver drevet af, hvad der er det fornuftigste for forsvaret,« siger Lene Espersen.

Troels Lund Poulsen mener, at »forsvarschefen kan foreslå, hvad han vil, både inden for Hæren, Flyvevåbnet og Søværnet.

»Han bliver ikke udstyret med et mandat om, hvad han ikke må beskæftige sig med,« siger han.

Nick Hækkerup er ikke umiddelbart enig i den borgerlige opfattelse af, hvad forsvarschefen kan foreslå.

»Der vil selvfølgelig kunne ske omflytninger inden for alle tre værn, men det er noget ganske andet end at lukke kaserner og alt muligt andet,« siger han.

Betyder det, at lukninger er en mulighed eller ej?

»Min forventning er, at der skal lukkes etablissementer.«

Er lukninger også en mulighed på Søværnets og Flyvevåbnets område?

»Der vil kunne ske omflytninger og forandringer inden for alle tre værn,« siger Nick Hækkerup, der altså ikke vil be- eller afkræfte, at en egentlig lukning af Flådestation Korsør er en mulighed.

Lokale politikere kæmper

Gennem efteråret har det lokale folketingsmedlem Villum Christensen, der er forsvarsordfører for Liberal Alliance, flere gange i dagbladet Sjællandske erklæret, at flådestationen i Korsør med dens 916 stillinger var reddet. Det samme har det socialdemokratiske folketingsmedlem finansordfører John Dyrby Paulsen udtalt.

»En lukning af Flådestation Korsør har aldrig været på tegnebrættet i regeringens udspil. Derfra har min - og Villums - opgave været at sikre, at flådestationen ikke blev en del af forhandlingerne,« afslørede Dyrby Paulsen i Sjællandske dagen efter, at forsvarsforliget blev indgået.

Men med kravet om frie hænder til forsvarschefen insisterer de to borgerlige partier på at bringe flådestationen tilbage i det politiske spil. Undervejs i forsvarsforhandlingerne foreslog Nick Hækkerup at lukke kasernerne i Høvelte og Varde, der ligger i borgerligt styrede kommuner. Flådestation Korsør ligger i den socialdemokratiske Slagelse Kommune og i den socialdemokratiske finansordførers bagland. Med flådestationen i spil har de borgerlige noget at forhandle med.

Hurtig afklaring efterlyses

Forsvarsminister Nick Hækkerup vil ikke udtale sig om, hvornår instruksen til forsvarschefen om, hvad han skal analysere, er færdig.

Hvorfor ikke bare sige, at alle tre værn er i spil?

»Fordi det ikke er det, der er situationen,« siger Nick Hækkerup.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, mener som V og Ks ordførere, at »i princippet er alle tre værn i spil. Men i realiteten handler det om Hæren og Hjemmeværnet«, siger hun. Årsagen er, at antallet af værnepligtige bliver større, end regeringen foreslog, og det påvirker behovet for plads på især Hærens kaserner.

Både chefen for Søværnets Operative Kommando, kontreadmiral Finn Hansen, og de militære fagforeninger har hidtil antaget, at flådestationen i Korsør var ude af farezonen. Finn Hansen skrev efter forliget et beroligende nyhedsbrev til medarbejderne, og samme opfattelse har formanden for Søværnets Konstabelforening, Ib Skouboe, haft. Og medarbejderne beder om en hurtig afklaring.

»Jo før, vi får besked, jo bedre,« siger officerernes formand, kommandør Bent Fabricius.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.