Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kort livstegn fra dansker på Mount Everest

Den nødstedte danske bjergbestiger Rasmus Kragh giver lyd fra sig i otte kilometers højde på Mount Everest.

27-årige Rasmus Kragh måtte forleden opgive at bestige Mount Everest alene og uden ilt. Arkivfoto: NIMA GYALZEN SHERPA/Scanpix/AFP 2017
27-årige Rasmus Kragh måtte forleden opgive at bestige Mount Everest alene og uden ilt. Arkivfoto: NIMA GYALZEN SHERPA/Scanpix/AFP 2017

Den hårdt prøvede bjergbestiger Rasmus Kragh har sendt endnu et kort, men kærkomment livstegn fra toppen af Mount Everest.

Tidligere i dag var der ellers foruroligende nyt om den 27-årige danskers tilstand, efter at han tidligere havde opgivet at bestige verdens højeste bjerg.

I sit telt i 7.700 meters højde var danskeren dehydreret og følelsesløs i hænder og fødder, lød det fra hans kæreste Liva, der havde været i kontakt med med en utydeligt talende Rasmus Kragh på satelittelefon.

Familien valgte derfor at sende hjælp op efter ham.

Men her til aften dansk tid er der altså godt nyt, fremgår det af Rasmus Kraghs officielle facebookside.

»Rasmus har ca. 18.30 sendt meget kort SMS besked via hans satelittelefon, at han ringer i morgen. Lige nu ved vi ikke mere, men tager alle livstegn fra Rasmus som godt nyt.«

»Flere info følger, så snart vi har hørt fra Rasmus i morgen,« fremgår det af en statusopdatering på siden.

Kritisk tilstand

Rasmus Kraghs plan var at bestige bjerget alene og uden brug af ilt. Men mandag måtte han opgive målet – kun  250 meter fra toppen. Han returnerede derefter til sit telt i 7.700 meters højde.

Planen var herefter at påbegynde nedstigningen til den såkaldte Advanced Basecamp i 5.700 meters højde, men Rasmus Kragh kom altså aldrig i gang med etapen.

»Rasmus ligger alene i campen og har ingen mulighed for at få vand eller mad. Hans mor og jeg er bekymret over hans tilstand, som vi vurderer værende kritisk, og har derfor besluttet at sende hjælp. Vi ønsker mest af alt, at han kommer ned til Advanced Basecamp i god behold, derfor trodser vi hans beslutning om at gøre det alene,« forklarede kæresten Liva mandag.

I en dybfryser med tømmermænd

Som forberedelse til det 8.848 meter høje Mount Everest har Rasmus Kragh besteget verdens 8. højeste bjerg, Manaslu, i Nepal på 8.163 meter, og det 6. højeste bjerg, Cho Oyui, Himalaya på 8.201 meter. Han nåede begge toppe alene og uden brug af kunstig ilt.

Med en satelittelefon har Rasmus Kragh sendt billeder og notater fra sin rejse. 9. maj forklarede han, at han kunne se hele vejen til toppen. Men, som han skrev:

»Ingenting er let i denne højde. Forestil dig at være i en dybfryser med de værste tømmermænd, du nogensinde har haft, skru temperaturen ned til minus 30 grader, placér dig på et løbebånd og begynd at løbe, for til allersidst at tage en plasticpose over hovedet og træk vejret i den«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.