Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Konstrueret demo med øl og snaps kan være ok

Det kan være uproblematisk at konstruere en virkelighed i en dokumentarudsendelse, så længe seerne gøres opmærksomme på det, mener både direktør for filmselskabet Larm Film og medieforsker.

Da retssagen mod EBH Bank i torsdags blev indledt ved Retten i Hjørring, var der solid medie-dækning – bl.a. havde et produktionsselskab, der var hyret af DR, arrangeret en demonstration med utilfredse borgere. Opmærksomheden blev endnu større, da den arrangerede demonstration fandt vej til TV Avisen. Her ankommer EBH Banks tidligere direktør, Finn Strier Poulsen, til retten.
Da retssagen mod EBH Bank i torsdags blev indledt ved Retten i Hjørring, var der solid medie-dækning – bl.a. havde et produktionsselskab, der var hyret af DR, arrangeret en demonstration med utilfredse borgere. Opmærksomheden blev endnu større, da den arrangerede demonstration fandt vej til TV Avisen. Her ankommer EBH Banks tidligere direktør, Finn Strier Poulsen, til retten.

Det kan være ok at invitere folk til demonstration med øl og snaps og bagefter bruge de konstruerede begivenheder til en dokumentarfilm. Så længe seerne blot bliver gjort opmærksom på, at det netop er sådan, det er foregået.

- Når det er dokumentarfilm, der er tale om, er der lidt videre rammer for, hvad man kan lave i forhold til en nyhedsudsendelse. Det er dog vigtigt at tydeliggøre præmisserne for optagelserne. Hvis man gør det, så er det ikke nødvendigvis forkert at lave den slags tv. siger Stig Hjarvard, medieforsker ved Københavns Universitet.

Hvis man derimod ikke gør helt og aldeles klart, at der er skruet på virkeligheden, er det et problem, mener Stig Hjarvard.

Og det er netop det, DR har oplevet massiv kritik for de seneste dage: at vise en konstrueret demonstration i TV Avisen 3. januar uden at oplyse seerne om, at det var en opstillet happening. Optagelserne var lavet af produktionsselskabet Larm Film, som DR havde hyret til at lave en dokumentar om krakket i den danske banksektor. Søndag kunne Berlingske så afsløre, at selskabet også tidligere havde arrangeret en falsk demonstration i Viborg. Denne har dog ikke været vist i nyhederne.

DR har beklaget, at de viste billederne fra Hjørring, som blev bragt i TV Avisen d. 3. januar, og hele miseren har nu resulteret i, at DR ikke vil vise de bestilte programmer - også optagelserne med frokostbordet fra Viborg. Det undrer Søren Steen Jespersen, der er direktør for Larm Film. For det har aldrig været meningen at snyde seerne, forklarer han.

- Hele præmissen står tindrende klar for seerne i det koncept for de udsendelser, vi har lavet. Sådan skal det selvfølgelig være. Man kan jo aldrig arrangere en begivenhed uden at fortælle, at det er en virkelighed, der er opstillet. Det skete for TV Avisen, men det har intet med os at gøre. Vi har intet med TV Avisen og nyhedsafdelingen at gøre – de optagelser er udelukkende til brug for vores programmer, fastslår Søren Steen Jespersen.

At TV Avisen brugte billederne fra demonstrationen i Hjørring er DRs eget problem, og optagelserne fra den opstillede scene med frokostbordet foran retten i Viborg er helt gangbare – så længe de i ikke bliver brugt i TV Avisen, siger Søren Steen Jespersen.

Han er blevet meddelt, at programmet med scenerne fra retten i Viborg ikke når ud til seerne, hvilket Søren Steen Jespersen betragter som ærgerligt. Han skal mødes med DR senere på ugen, hvor han vil argumentere for, at udsendelserne skal sendes alligevel.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra mediedirektør i DR, Gitte Rabøl, for at høre, hvordan hun ser på at anvende opstillede scener og fiktive demonstrationer i kanalens dokumentarprogrammer. Hvis man skal tro nyhedsdirektør Ulrik Haagerups tidligere udtalelser, lader det dog til, at Larm Film og DR ikke er helt enige om, hvordan dokumentar-genren defineres.

Nyhedsdirektøren sagde i lørdags ifølge Politiken til Ritzau, at "en dokumentar i almindeligt journalistsprog betyder, at man følger og registrerer virkeligheden. Man forsøger at afdække virkeligheden. Man forsøger ikke at konstruere den. Alene derfor kan der ikke være tale om en dokumentar".

Det er baggrunden for, at programmerne nu ikke når ud til offentligheden.

Web-tv: Se Larm Films optagelse fra demonstration

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.