Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommunerne skal forebygge udsættelser

Ny rapport viser, at antallet af lejere, der bliver sat på gaden, er blevet fordoblet fra 2002 til 2010. Københavns overborgmester kalder det sund fornuft, at kommunerne gør en indsats for at forebygge udsættelserne.

Arkivfoto af Frank Jensen.
Arkivfoto af Frank Jensen.

Antallet af udsættelser steg på landsplan fra 1.561 i 2002 til 4.410 i 2010, viser en ny rapport fra SFI. Det er navnlig enlige mænd, der er i særlig risiko for at blive sat ud af deres lejebolig, men også flere børnefamilier oplever at blive smidt ud af deres hjem. Skilsmisse fremgår, som den hyppigste baggrund for en udsættelse, viser rapporten.

Ifølge Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen (S), er det vigtigt, at kommunerne gør en indsats for at forhindre, at borgerne mister deres hjem.

- At blive sat ud af sin bolig er noget af det værste, der kan ske for en familie eller en enlig. SFI-rapporten dokumenterer, at det hjælper, når kommunerne gør en aktiv indsats for at forebygge udsættelser. I København sætter vi fra den 1. januar ind med en ny bevilling på 6,8 millioner kroner til gældsrådgivning over de næste fire år. Det kan være med til at redde mennesker i en meget svær situation, siger overborgmesteren i en pressemeddelelse.

SFI-rapporten fastslår, at kommunerne kan gøre en forskel. Dér, hvor man har vedtaget forebyggelsestiltag og bevidst gjort noget på området, er det lykkes at nedbringe andelen af udsættelser. Frank Jensen mener, at det er økonomisk sund fornuft at forebygge udsættelserne i sin kommune.

- Undersøgelsen viser, at otte til ni procent af dem, der bliver sat på gaden, ender med at blive hjemløse. Det betyder, at de skal indkvarteres på for eksempel herberger, og det er en både dyr og ulykkelig udgang på en udsættelse, siger han.

Ifølge rapporten får de udsatte efterfølgende en meget omskiftelig tilværelse med både ændringer i familiesituationen og boligforholdene. For nogle bliver konsekvensen, at de bliver hjemløse. En spørgeskemaundersøgelse viser, at mellem otte og ni procent er hjemløse, og omkring 16 procent bor hos venner eller familie.

Det skønnes, at knap 18 procent af de udsatte lejere er boligløse et år efter udsættelsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.