Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner spiller ud med hårde overenskomstkrav

De kommunalt ansatte skal ikke forvente de store lønstigninger, og så skal de være mere effektive, hvis det står til deres arbejdsgivere. Den økonomiske krise får kommunerne til at spille med musklerne, vurderer forsker.

Kommunalt ansatte må efter alt at dømme forberede sig på skrappere arbejdsvilkår, skriver Information.

Da der torsdag blev præsenteret krav til overenskomstforhandlingerne fremsatte Kommunernes Landsforening, KL, hård arbejdsgiverretorik over for de 507.000 ansatte i landets kommuner, og det er et brud med traditionen på området, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

- Det er nogle krav og en retorik, som vi ikke har set tidligere. Den har fået fuld skrue, kan man sige. KL træder i karakter som arbejdsgiver og fremhæver nogle meget traditionelle arbejdsgiverdyder- og værdier, siger han.

Han peger på, at de skrappe krav er udtryk for, at den økonomiske krise gør det lettere for kommunerne at stille krav.

Kommunerne ønsker ifølge Information, at overenskomstforhandlingerne vil føre til aftaler om øget effektivitet og produktivitet. Og så vil de slå på, at der skal skabes balance mellem den kommunale lønudvikling i kommunerne og på det private arbejdsmarked, hvor lønningerne er steget mindre end i kommunalt regi. Dermed er der lagt op til beskedne lønstigninger i kommunerne.

Samtidig vil KL ophæve beskyttelsen af tillidsrepræsentanterne for at reducere antallet af beskyttede medarbejdere. Kommunerne ønsker også at nedsætte de godtgørelser, tillidsrepræsentanter får, hvis de bliver fyret.

- KL mener, at omfanget af beskyttede medarbejdere i kommunerne langt overstiger de tillidsvalgtes reelle behov for beskyttelse og medarbejdernes behov for repræsentation, står der i udspillet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.