Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner øjner guld i kampen mod snyd

Langt størstedelen af de danske kommuner ser et økonomisk potentiale i at gå i offensiven mod social bedrageri og forkerte udbetalinger. Der er masser at komme efter, lyder det fra KL, mens ekspert frygter for retssikkerheden.

300 milliarder kroner. Så meget udbetaler offentlige myndigheder hvert år i sociale ydelser til danskerne. Men ikke alle pengene ender i de rigtige lommer. I 2012 opdagede de danske kommunerne ifølge Kommunernes Landsforening (KL) sammenlagt snyd for 370 millioner kroner, og KMD har tidligere vurderet, at der kan finde snyd sted for helt op til 15 milliarder kroner.

Samtidigt har Deloitte konkluderet, at kommunerne kan hente to milliarder kroner på at stoppe forkerte udbetalinger hurtigere.

De penge har de fleste kommuner allerede sat sigtekornet på, men en ny undersøgelse fra KL viser, at 77 procent af landets kommuner i nogen eller høj grad ser et potentiale i at styrke indsatsen mod den sociale snyd og fejludbetalinger fra kommunen yderligere. 76 kommuner har deltaget i undersøgelsen.

»Der er selvfølgelig en kant for, hvor meget man kan styrke kontrolindsatsen. Der er de fleste bare enige om, at det loft slet ikke er nået endnu,« siger Charlotte Munksgaard, chefkonsulent i KL.

»Jeg har aldrig hørt fra en kommune, at den sidste kontrolmedarbejder, man ansatte, bare sidder med hænderne i skødet. Så det kommer ikke bag på os, at kommunerne vil styrke indsatsen.«

Torsdag og fredag i denne uge afholder KL sit årlige Kommunaløkonomiske Forum i Aalborg, og det er den generelle effektivisering af kommunerne, der står øverst på plakaten. Her er indsatsen mod social snyd klart et af de mest debatterede emner den seneste tid – for det er hårfin balance mellem kontrol og retssikkerhed.

Lektor i jura ved Aalborg Universitet Nina Von Hielmcrone roser kommunerne for at styrke indsatsen, men hun har sine betænkeligheder.

»Det er spørgsmål, om man fokuserer på at få flest mulige penge ind, eller om man fokuserer på at få en lovlig forvaltning. Der er jeg bekymret for, at kommunerne i for høj grad fokuserer på det første,« siger hun og henviser til en række sager i pressen samt sager fra flere kommuner.

Men fra KL understreger man, at der er fokus på nogle af de kedelige sider, som den kommunale kontrol har haft.

»Vi er ved at lave en folder på området, hvor vi sætter fokus på, hvad vi må, og hvor langt vi må gå. Det er ikke fordi, jeg har mange eksempler fra kommunerne, men i dagspressen har der været eksempler, og det er det, der har initieret det,« siger Charlotte Munksgaard fra KL.

Nogle af de tiltag, som kommunerne ifølge undersøgelsen forventer at sætte ind med er blandt andet ekstra mandskab, anskaffelse af systemer, der kan identificere mistænkelige sager, en anonym anmelderfunktion på kommunens hjemmeside og bedre samarbejde i kommunen.

Hos Venstre understreger kommunalordfører Jacob Jensen (V), at partiet er opmærksomme på, at kommunerne ikke går for langt i forhold til borgernes retssikkerhed. Men de ovenstående tiltag er han positiv overfor.

»Det er godt, at vi får fokus på, at de midler, vi uddeler som samfund, rammer de rigtige. Både ud fra en økonomisk, men også ud fra moralsk betragtning. Det eneste, der stikker i øjnene er anmelderfunktionen, for jeg bryder mig ikke om, at vi udvikler et stikkersamfund,« siger Jacob Jensen.

Også fra Dansk Folkeparti er der ros at hente til kommunerne.

»Jeg tror, der er noget økonomisk at komme efter, og jeg synes, det er fornuftigt, hvis kommunerne vil opprioriterer deres indsats,« siger kommunalordfører Morten Marinus (DF).

»Jeg er ikke bange for, at borgernes retssikkerhed lider overlast. Jeg er sikker på, at kommunerne kan udføre opgaven, uden at borgerne bliver fornærmede over at blive tjekket en ekstra gang.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.