Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner dropper Blå Flag

Fem kommuner er trådt ud af Blå Flag-ordningen. Flere er på vej. Det skyldes især et forbud mod hundebadning.

København: Et forbud mod at lade hunde bade fra stranden får flere af landets kystkommuner til at fravælge den internationale miljømærkning Blå Flag.

Flagene, som signalerer rent badevand og sikkerhed, stryger til sommer hverken til tops i Brønderslev, Jammerbugt, Aalborg, Mariager Fjord eller Thisted Kommuner, viser en opgørelse fra Friluftsrådet.

- Det er rigtig ærgerligt, siger Bjarke Frandsen, der er konsulent i rådet.

I Jammerbugt Kommune, der har strande i blandt andet Blokhus og Saltum, siger direktør for vækst og udvikling Jakob Bisgaard, at der er flere årsager til beslutningen.

Ordningen er bureaukratisk, og den koster kommunen knap 100.000 om året, men det er især er forbuddet mod hundebadning, som kommunen har svært ved at honorere.

- Mange af vores turister har hunde med. Friluftsrådet siger godt nok, at de ikke kontrollerer, om vi lever op til forbuddet, men det er jo ikke en løsning, siger Jakob Bisgaard.

- I stedet vil vi finde en anden ordning, måske i samarbejde med andre nordjyske kommuner, så badegæsterne ingen forskel mærker. De vil stadig kunne se, at stranden er sikker og vandkvaliteten i top, siger han.

Mens de fem kommuner er ude af ordningen, så er andre på vej til at træffe samme beslutning.

Niels Krebs Hansen (K), formand for teknik- og miljøudvalget i Vesthimmerland, siger, at det er sidste år, kommunen er med.

- Kæledyr er blevet en naturlig del af familien, og derfor forstår folk ikke, hvorfor de ikke må tage deres hund med på stranden. De fleste er jo ansvarlige og sørger for at have en pose med, siger han.

I Varde Kommune har formand for plan og teknikudvalget Preben Friis-Hauge (V) erfaret, at hundeforbuddet især volder tyske og norske familier problemer.

- Mange er her to-tre uger, og så længe vil de ikke lade deres hunde passe i en kennel. Hvis forbuddet mod hunde fastholdes, så har jeg slet ikke lyst til, at vi skal søge næste år, siger Preben Friis-Hauge.

I Friluftsrådet vurderer konsulent Bjarke Frandsen, at det bliver svært at få ophævet hundeforbuddet, som blev indført i 2014.

Det er besluttet internationalt, og blandt de 49 nationer, som er med i Blå Flag, er det kun i Norge, England og Danmark, at forbuddet møder modstand.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.