Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner bruger sprøjtemidler til kamp mod ukrudt

Sprøjtemidler letter kampen mod ukrudt i flere kommuner. Det kan dog få miljømæssige konsekvenser, lyder det.

Ukrudt vokser i bedste velgående i mange kommuner. Derfor finder flere sprøjtegiften "Roundup" frem fra gemmerne for at gøre kål på den uønskede vegetation.

Ritzaus rundspørge viser, at Tønder, Vejen, Aabenraa, Guldborgsund, Svendborg og Lolland har genoptaget brugen af pesticider eller det såkaldte Ultima proFF, der er mindre miljøbelastende. I Svendborg Kommune er der tale om en forsøgsordning.

Nogle steder udgør pesticiderne halvdelen af ukrudtsbekæmpelsen, andre steder er det kun til at bekæmpe særlige planter.

Fælles for kommunerne er, at de efter lang tids indsats med gasbrændere har indset, at det er et møjsommeligt arbejde. Det fortæller Christian Refstrup, chef for Teknik & Miljø i Guldborgsund Kommune.

- Med gasbrændere skal vi hen over ukrudtet rigtig mange gange. Det er bare mindre effektivt, og det koster langt mere i mandetimer, siger han.

I Vejen Kommune gør man klar til at udskifte gasbrænderen med pesticider, og ifølge Thomas Svendsen, ingeniør i Teknik & Miljøafdelingen, er det ikke ensbetydende med, at miljøambitionerne nedgraderes.

- Gas forurener utroligt meget, og der er sket det, at sprøjtemidler er blevet meget mere miljøvenlige, siger han.

Udviklingen sker, selv om kommunerne i 1998 besluttede at stoppe al brug af pesticider, og det bekymrer vandværksorganisationen Danva.

Giften risikerer nemlig at sive gennem jorden og havne i grundvandet, og det er problematisk, fortæller Danvas vand- og miljøkonsulent Claus Vangsgård.

- Sprøjtningerne kan få den samme konsekvens som enhver anden form for pesticider. Det kan blive mange bække små, og dermed blive et problem for drikkevandet, siger han.

Påstanden om at nogle typer sprøjtemidler er ufarlige, møder Claus Vangsgård dog med skepsis.

- Generelt findes der ikke ufarlige pesticider. Det er aldrig noget, vi er interesserede i at få i vores grundvand, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.