Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner bruger skolebørns data ulovligt

I ti kommuner ender skolebørns svar til anonymt spørgeskema i kommunens sagsmapper.

Kommunernes Landsforening (KL) har flere gange søgt om lov til at bruge skolebørns besvarelser fra de nationale trivselsmålinger til konkret sagsbehandling af hver enkelt folkeskoleelev.
Kommunernes Landsforening (KL) har flere gange søgt om lov til at bruge skolebørns besvarelser fra de nationale trivselsmålinger til konkret sagsbehandling af hver enkelt folkeskoleelev.

København. Kommunernes Landsforening (KL) har flere gange søgt om lov til at bruge skolebørns besvarelser fra de nationale trivselsmålinger til konkret sagsbehandling af hver enkelt folkeskoleelev.

Men Undervisningsministeriet har gentagne gange sagt nej, da de obligatoriske trivselsmålinger i folkeskolen skal være "fortrolige".

Ministeriet oplyser således på sin hjemmeside, at skoler og kommuner alene "har adgang til egne resultater af trivselsmålingen på klasseniveau".

Alligevel sagsbehandler en række kommuner eleverne på baggrund af deres svar i målingerne, som registreres med børnenes cpr-numre, skriver Politiken lørdag.

Hvis eksempelvis en 10-årig skoledreng i Esbjerg skriver i den årlige trivselsmåling, at han har ondt i hovedet eller føler sig ensom, så aktiveres læreren. Hun læser elevens besvarelser og laver et såkaldt bekymringsskema.

Hvis datasystemet giver eleven et rødt eller gult flag, skal læreren følge op over for den enkelte elev og forældrene. Behandlingen af børnenes private data på individniveau sker helt systematisk i it-systemet Hjernen & Hjertet.

Det er blevet brugt på den måde af op til ti kommuner, oplyser it-leverandøren, det private firma Rambøll. Det skriver Politiken.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) siger, at kommunernes brug af børnenes data er "stærkt ubehagelig og dybt problematisk":

- Vi har før indskærpet over for kommunerne, at det her ikke må ske, og derfor er det rigtig skuffende, at de gør det alligevel. Det er helt forkert.

- Borgerne skal have sikkerhed for, at de oplysninger, som deres børn giver, også bliver brugt på den måde, som de er blevet stillet i forventning, siger ministeren til Politiken.

Hun satte tidligere på ugen trivselsmålingen i folkeskolen i bero.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.