Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kommuner accepterer løndumping

Tyske, polske og slovenske arbejdere kan udkonkurrere dansk arbejdskraft, fordi kommuner ikke kræver danske lønninger og arbejdsvilkår.

Når det offentlige bygger skoler, daginstitutioner eller veje, stilles der sjældent krav om, at byggeriet skal ske til danske lønninger og arbejdsvilkår. Det er ellers kravet for både stat og regioner, mens kommunerne indtil videre har frit valg.

Ugebrevet A4 har gennemgået alle udbud inden for byggeri og tjenesteydelser i databasen udbud.dk fra februar til september i år, og det viser sig, at der kun stilles såkaldte arbejdsklausuler i syv procent af de offentlige udbud. Det er især kommunerne, der sjældent bruger klausuler om at følge danske lønninger og overenskomster.

Det står i skarp kontrast til regeringens ønske om, at det offentlige skal gå forrest for at forhindre løndumping ved netop at stille krav om overenskomster ved udbud.

Resultatet er blandt andet, at polske, tyske og slovenske arbejdere lovligt kan udkonkurrere dansk arbejdskraft, når det drejer sig om offentligt byggeri.

Kommunernes Landsforening (KL) afviser dog, at manglen på arbejdsklausuler er et stort problem.

- Halvdelen af kommunerne bruger arbejdsklausuler, hvor det er relevant. Nogle kommuner er så små, at de ikke har store byggerier, hvor det er oplagt at bruge arbejdsklausuler, siger Karsten Thysted, kontorchef i KL, til Ugebrevet A4.

Han peger på, at selv om mange kommuner ikke nævner arbejdsklausuler på udbud.dk, så er de mere udbredt, end tallene viser. Nogle offentlige myndigheder fortæller ikke om kravet i udbudsdatabasen, men oplyser det på deres egen hjemmeside eller i det udvidede udbudsmateriale.

Regeringen ønsker at øge brugen af arbejdsklausuler i det offentlige og sikre sig, at de overholdes. Et embedsmandsudvalg under Beskæftigelsesministeriet har netop foreslået, at det bliver lettere at kontrollere løn og arbejdsvilkår under udbud. Samtidig skal Arbejdstilsynet kunne udskrive bøder, når reglerne ikke overholdes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.